Církev bude brzy mít novou světici a blahoslavené.

4.7.2009 

Benedikt XVI. včera při audienci prefekta Kongregace pro svatořečení, arcibiskupa Angela Amata, zmíněnou kongregaci autorizoval k promulgaci dekretů týkajících se uznání zázraku na přímluvu španělské blahoslavené Candidy Maria od Ježíše Cipitria y Barriola, zakladatelky Dcer Ježíšových, která zemřela v Salamance 9.srpna 1912 ve věku 67 let. Tři dekrety uznávají zázraky na přímluvu Služebníků Božích. Mezi nimi je ten na přímluvu anglického kardinála Johna Henryho Newmana.
Další dekrety uznávají mučednictví maďarského biskupa mons. Zoltan Ludovico Meszlény, zavražděného komunisty v roce 1951, německého kněze Jiřího Häfnera, který zemřel v koncentračním táboře Dachau v roce 1942, španělského kněze Josefa Samsó y Elías, a skupinu kněží Kongregace Nejsvětějších srdcí, kteří byli zavražděni v roce 1936 při persekuci Církve ve Španělsku.
Poslední čtyři dekreta uznávají hrdinské ctnosti dvou zakladatelů řeholních institutů - Anny Marie Janer Anglarill a Marie Serafiny od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, dále jednoho kněze z Kongregace misionářů z Marianhill, Englemara Unzeitiga, a mladé františkánské terciářky z druhé poloviny 19. století, Teresy Manganiello.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.