Benedikt XVI. přijal delegaci ekumenického patriarchy Bartoloměje I.

27.6.2009 

Rozhodné a přesvědčené úsilí katolické církve o jednotu křesťanů připomněl dnes dopoledne Benedikt XVI. během setkání s delegací ekumenického patriarchátu Konstantinopole. Ta přijela do Vatikánu, aby se účastnila slavnosti svatých Petra a Pavla, kterou se zároveň končí Rok svatého Pavla.

Přítomnost delegace z Konstantinopolského patriarchátu ve Vatikánu na této slavnosti je už tradicí a ?znamením církevního bratrství? a viditelného úsilí společné snahy obou sesterských církví o ?hledání plného společenství.? ?Katolická církev se snaží všemi způsoby přispět ke znovunastolení plné jednoty podle Kristovy vůle a podle učení svatého Pavla, který nám připomíná, že jsme povoláni k jediné naději,? zdůraznil papež. V této perspektivě se také dívá ?s důvěrou na pozitivní pokračování prací Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi pravoslavnými a katolíky.?

?Příští setkání se bude konat v říjnu na Kypru a bude se vyrovnávat s tématem, které je pro vztahy mezi Východem a Západem zásadní, totiž ?rolí římského biskupa ve společenství Církve během prvního tisíciletí.?
Studium tohoto aspektu, dodává Svatý otec, je skutečně nezbytné, protože v rámci hledání plného společenství je nutné tuto otázku doopravdy řešit.

Papež proto vyjádřil svou naději, že nedorozumění a napětí mezi pravoslavnými delegáty, k nimiž došlo během posledních plenárních zasedání, budou překonána bratrskou láskou, tak aby pravoslaví bylo v dialogu zastoupeno co nejúplněji. V závěru své promluvy pak Benedikt XVI. požádal delegaci o vyřízení srdečného pozdravu ekumenickému patriarchovi Konstantinopole Bartoloměji I. Delegace ve složení: ředitel Kanceláře Pravoslavné církve při Evropské Unii francouzský metropolita Emmanuel, biskup Sinopé Athenágoras a diakon z Fanaru Ioakim Billis se v neděli večer zúčastní nešpor v bazilice sv. Pavla za hradbami a v pondělí bohoslužby ze slavnosti svatých Petra a Pavla ve vatikánské bazilice. Oběma liturgiím bude předsedat Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.