Benedikt XVI.: Dobrý katolík je dobrý občan

27.6.2009 

?Křesťanství přispívá k všeobecnému dobru vaší země?, řekl Benedikt XVI. biskupům z Vietnamu v rámci jejich návštěvy ad limina. Náboženství, řekl dále papež, neohrožují jednotu země, protože jejich nejhlubším záměrem je posvětit každého člověka a sloužit všeobecnému dobru. Benedikt XVI. neopomněl zmínit také ?množství mučedníků, kteří v této zemi dosvědčili pravdu a univerzalitu víry v Boha?. Ve Vietnamu, kde dosud vládnou komunisté, se do katolické církve otevřeně hlásí 7% z celkového počtu přibližně 88 milionů obyvatel. Většina z nich patří k buddhismu. Je jasné, řekl také papež, že obrana vlastní identity musí jít ruku v ruce s neustálým úsilím o dialog jak s představiteli jiných náboženství, tak s představiteli státu.

?Vy víte stejně jako já, že zdravá spolupráce mezi církví a politickým společenstvím je možná. Církev v této souvislosti vyzývá všechny své členy, aby se věrně zapojili do budování spravedlivé, solidární a přímé společnosti. Nemá v úmyslu zmocnit se vlády, ale v duchu dialogu a uctivé spolupráce se pouze snaží zaujmout spravedlivé místo v životě národa a v jeho službách.?

Církev aktivní účastí v postoji, který je jí vlastní, a podle svého povolání, řekl dále Benedikt XVI., nemůže být nikdy dispenzována od lásky jakožto charitativní činnosti, organizované věřícími, a z druhé strany také nikdy nedojde k situaci, v níž nebude zapotřebí lásky každého jednotlivého křesťana, protože člověk při veškeré spravedlnosti vždycky potřebuje lásku.

?Kromě toho se mi zdá důležité podtrhnout, že náboženství nepředstavují nebezpečí pro jednotu národa, poněvadž jsou prostřednictví svých institucí zaměřena pomáhat jednotlivci k jeho posvěcení a přejí si velkodušně a nezištně sloužit bližnímu.?

Aby to nebylo jenom přání, ale fakt, který proniká do sociálního tkaniva Vietnamu, řekl dále Benedikt XVI., je nezbytné věnovat zvláštní pozornost věřícím laikům, zejména mladým lidem, z nichž mnozí odcházejí ze zemědělských zón, aby hledali budoucnost ve městech, a také rodinám.

?Je žádoucí, aby každá katolická rodina učila děti žít ve shodě se správným svědomím, ve věrnosti a v pravdě, aby se tak stávaly zdrojem lidských hodnot a ctností, školou víry a lásky k Bohu. Katoličtí laici musí dokazovat svým životem, postaveným na lásce, poctivosti a úsilí o obecné dobro, že dobrý katolík je také dobrým občanem.?

Benedikt XVI. také připomněl, že Vietnamská církev se chystá slavit 50.výročí vzniku biskupské konference v této zemi, což je příležitost ke vděčnosti za dar víry v Ježíše Krista, ale také k reflexi o roli kněží v duchu nedávno zahájeného Kněžského roku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.