Astronomové v Castel Gandolfo

25.6.2009 

V Římě se koná mezinárodní astronomický kongres pořádaný Vatikánskou astronomickou observatoří. Účastní se ho především absolventi tzv. letních škol, kterou, počínaje rokem 1986 každé dva roky pořádají papežští astronomové v Castel Gandolfo. Velká většina z nich jsou mladí z rozvojových zemí, z nichž 80% se ve svých zemích zabývá astronomií profesionálně. Zmíněný kongres spojuje čistě vědecké otázky se záležitostmi společenskými ? říká bývalý ředitel Vatikánské astronomické observatoře O.George Coyne SJ:

?Dopolední setkání jsou věnována referátům čistě vědeckým. Odpoledne se zabýváme hlavním tématem, totiž tím, jak může astronomie sbližovat lidi. Budeme mluvit o médiích, o tom, jak astronomie prostřednictvím médií ovlivňuje společnost. Další otázkou je výchova. Chceme se zamyslet nad tím, jak by bylo možné lidem pomoci lépe porozumět soudobé astronomii. Není snadný úkol, ale u příležitosti Mezinárodního astronomického roku se chce zabývat i touto otázkou.?

Včera se v rámci kongresu konala přednáška Papežské rady pro kulturu arcibiskupa Gianfranca Ravasiho na téma biblická kosmologie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.