Ostatky sv Pia z Pietrelciny budou přeneseny do nové baziliky

22.6.2009 

Relikvie sv. Pia z Pietrelciny budou přeneseny do nové baziliky, která je mu zasvěcena. Datum přenesení ještě není známo, poněvadž v kryptě, kde spočinou, probíhají závěrečné práce. K přenesení ostatků musí dát svolení Apoštolský stolec.

Nový kostel, který svou kapacitou lépe vyhovuje obrovskému přílivu poutníků, byl od počátku plánován jako místo uložení ostatků Otce Pia. Zbývá jen dokončit kryptu, kterou Benedikt XVI. včera posvětil. Proto bylo rozhodnuto, že po loňské exhumaci budou ostatky Otce Pia vystaveny k úctě v proskleném sarkofágu v kostele Santa Maria delle Grazie. Koncem září po svátku sv. Pia bude prosklený sarkofág opět uzavřen a teprve po dokončení mozaik v kryptě, bude možné zahájit kanonickou proceduru přenesení ostatků. Kromě povolení Svatého stolce bude zapotřebí i povolení státních úřadů, aby mohl být relikviář přenesen. Kdy to bude ještě není známo.

Bazilika sv. Pia z Pietrelciny v San Giovanni Rotondo, podobně jako jiné kostely dedikované velkým světcům: bazilika sv. Františka z Assisi či sv. Antonína v Padově, byla vybudován jako výraz vděčnosti Bohu za dar svatých. Monumentální konstrukce je odrazem velikosti jejich ducha a často neodpovídá prostotě jejich života. Tímto způsobem však věřící v San Giovanni Rotondo chtěli poctít světce, v jehož přímluvu mají velkou důvěru.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.