Benedikt XVI.: Láska ke Kristu se nevyhnutelně pojí s láskou k církvi

22.6.2009 

Benedikt XVI. navštívil během své pouti po místech spojených s životem Otce Pia také nemocnici, kterou světec založil v roce 1956 a která na jeho přání nese název ?Dům úlevy v utrpení.? Nemocnice má dnes 1200 lůžek a poskytuje péči především pacientům s nádorovým onemocněním. Pod deštníky za vytrvalého deště se konalo setkání Benedikta XVI. s nemocnými a s personálem na nádvoří před Domem úlevy v utrpení.

Benedikt XVI. ocenil nasazení celé instituce také v duchovní podpoře, které se nemocným dostává. ?Ti, kdo se starají o nemocné mají být zásobárnou lásky,? připomněl slova Otce Pia. Pokaždé, když vstoupíme do zdravotnického zařízení, řekl papež, stočí se myšlenky k tajemství nemoci a bolesti, k naději na uzdravení a hodnotě zdraví. Církev vždy považovala za výsadu být nablízku trpícím, řekl Benedikt XVI.:

?Proč trpíme? Může se zkušenost bolesti považovat za pozitivní? Kdo nás může vysvobodit od utrpení a od smrti? Existenciální otázky, které lidsky zůstávají často bez odpovědi, ukazují, že utrpení je záhada rozumem neproniknutelná. Utrpení je součástí tajemství samotné lidské osoby.?

Utrpení je odvozeno z naší konečnosti, citoval papež encykliku Spe salvi, a z masivní viny, která dnes nezadržitelně narůstá. Odstranit ze světa všechno utrpení není v našich možnostech, protože nikdo z nás nemůže odstranit moc zla, připomněl Svatý otec:

?Jedině Bůh může odstranit moc zla. Právě proto, že Ježíš Kristus přišel na svět, aby odhalil Boží plán naší spásy, nám víra pomáhá proniknout do smyslu všeho lidského a tedy i do smyslu utrpení.?

Po promluvě Benedikt XVI. také vyslechl slova pacientů. Jedna z nich, Anna Daniele, potvrdila, že diagnóza rakoviny je hrozná a jde z ní strach, ale vzdálení se od Boží lásky je horší, dodala.

Posledním bodem programu Benedikta XVI. v San Giovanni Rotondo bylo v 17.30 setkání s kněžími, seminaristy, zasvěcenými osobami a mládeží ve zcela zaplněné bazilice sv. Pia, která má kapacitu 7 000 osob. Zde se mu dostalo zejména zásluhou mladého italského temperamentu bouřlivého přijetí:

?Tady v San Giovanni Rotondo všechno vypráví o svatosti pokorného mnicha a horlivého kněze, který dnes večer vybízí také nás, abychom otevřeli srdce Božímu milosrdenství; pobízí nás, abychom byli svatí, tzn. upřímní a opravdoví Ježíšovi přátelé.?

Benedikt XVI. poukázal na souvislost mezi postavou Otce Pia a svatého Jana Maria Vianneye, kterého si církev zvlášť připomíná během Kněžského roku, který byl zahájen tento pátek:

?Jako svatý farář Arský, tak také Otec Pio nám připomíná důstojnost a odpovědnost služebného kněžství. Kdo nebyl zasažen vřelostí, s níž při každém slavení eucharistie prožíval Kristovo Umučení? Z lásky k eucharistii v něm, stejně jako ve faráři Arském, pramenila naprostá ochota přijímat věřící, a zejména hříšníky. A stejně jako svatý Jan Maria Vianney ve svízelné a obtížné době usiloval všemi způsoby, aby jeho farníci znovu objevili význam a krásu svátostného pokání, byla péče o duše a obrácení hříšníků také pro svatého bratra z Gargana touhou, která jej až k smrti stravovala. Kolik lidí změnilo život díky jeho trpělivé kněžské službě; kolik dlouhých hodin trávil ve zpovědnici! Stejně jako pro faráře Arského je právě služba zpovědníka i pro tohoto svatého kapucína tím největším odznakem slávy a nejvíce charakteristickým rysem. Jak si tedy nevšimnout důležitosti zbožné účasti na slavení eucharistie a častého přistupování ke svátosti zpovědi? Zejména svátost pokání je třeba více docenit a kněží by se nikdy neměli smiřovat s tím, že vidí své zpovědnice prázdné, ani se omezovat na pouhé konstatování nechuti věřících k tomuto mimořádnému zdroji klidu a pokoje.?

Dalším velkým poučením z života Otce Pia je hodnota a nezbytnost modlitby:

?Tomu, kdo jej žádal o názor na jeho samotného, obvykle odpovídal: ?Nejsem než chudý mnich, který se modlí?. A skutečně se modlil neustále a všude s pokorou, důvěrou a vytrvalostí. To je další základní bod nejenom pro spiritualitu kněze, ale i pro každého křesťana, a tím spíše i pro vás drazí řeholníci a řeholnice, vyvolení následovat Krista více zblízka praktikováním slibů chudoby, cudnosti a poslušnosti. Někdy lze propadnout malomyslnosti před oslabováním ba dokonce odpadáním od víry, k čemuž dochází v našich sekularizovaných společnostech. Zajisté je třeba nalézat nové kanály komunikace evangelní pravdy mužům a ženám naší doby, ale protože je podstatný obsah křesťanské zvěsti stále tentýž, je nezbytné vracet se k jeho původnímu prameni, k Ježíši Kristu, který ?je stejný včera, dnes i navěky.?

Láska ke Kristu je nevyhnutelně spojena s láskou k církvi, která je vedena a oživována mocí Ducha svatého a v níž má každý z nás vlastní roli a poslání. Charismata se liší, ale duch, s nímž se přistupuje k jejich realizaci, ať je jediný - být svědectvím primátu Boha ve vlastní existenci, vyjádřil Benedikt XVI. své přání. Pak se obrátil k mládeži. Ujistil ji, že ví o problémech, které mladé trápí a povzbudil je, aby byli ?mladí s velkým srdcem.?

?Církev vás neopouští. Vy neopouštějte církev! (dlouhý aplaus) Vašeho přínosu je zapotřebí pro vytváření živých křesťanských společenství a spravedlivějších společností, otevřených naději. A chcete-li mít ?velké srdce? vstupte do školy k Ježíšovi.?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. je ZDE

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.