Benedikt XVI. o jednom z ?otců? Evropské unie

20.6.2009 

?Morální poctivost,? ?pevná víra? a ?samostatnost v politických volbách?. To jsou kvality, které mají zdobit státníky, kteří se považují za křesťany a jsou to kvality, jimiž se vyznačoval Alcide De Gasperi. Řekl to dnes dopoledne Benedikt XVI., když přijal na audienci členy nadace nesoucí jméno tohoto poválečného italského premiéra. Mezi nimi byla i De Gasperiho dcera a jeden z jeho dlouholetých spolupracovníků, senátor Giulio Andreotti.

?Křesťanské hodnoty pro něj nebyly praporem zvednutým z propagandistických účelů, ale jasnou orientací, které zůstal věrný až do smrti i za cenu osobních obětí,? ocenil Benedikt XVI.

?Formovaný školou evangelia, byl De Gasperi schopný převádět víru, kterou vyznával, na konkrétní a promyšlené skutky. Spiritualita a politika byly dva rozměry jedné osoby a charakterizovaly jeho sociální i spirituální úsilí. (...) Byl poslušný církvi, ale autonomní a zodpovědný za své politické volby, nevyužíval církev pro své politické cíle a nedělal kompromisy se svým svědomím,?

řekl Benedikt XVI. o Alcidu de Gasperi, který se narodil v roce 1881. V roce 1921 se stal poslancem italského parlamentu za pravicovou Lidovou stranu. Od nástupu Mussoliniho k moci patřil k rozhodným odpůrcům italského fašismu. Za svou protifašistickou činnost byl v roce 1926 zbaven poslaneckého mandátu a později dokonce uvězněn. Po pádu Mussoliniho režimu se dostal do čela křesťanské demokracie a do čela italské demokratické vlády. Jako ministerský předseda de Gasperi podepsal v roce 1946 mírovou smlouvu se spojenci, přivedl Itálii do NATO a stal se spoluzakladatelem Evropského společenství uhlí a oceli.

Na Kongresu Evropy v Haagu v roce 1948 byl zvolen do řídícího výboru Evropského hnutí. Podporoval vznik Rady Evropy i Evropského obranného společenství. Jeho vláda byla mezi prvními, které pozitivně zareagovaly na evropské iniciativy francouzské vlády ohledně evropské hospodářské integrace. Za jeho proevropskou činnost a zakotvení Itálie ve sjednocující se Evropě mu byla v roce 1952 - jako prvnímu Italovi - v Cáchách udělena Cena Karla Velikého. Alcide de Gasperi zemřel v roce 1954.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.