Syrsko-katolický patriarcha u Benedikta XVI.

19.6.2009 

Každý den se modlím za mír na Blízkém Východě a v Iráku, ujistil dnes dopoledne Benedikt XVI. syrsko-katolického patriarchu Antiochie Ignáce Youssefa III. Younana, kterého přijal na audienci.
?Eucharistie je chléb života, který vyživuje vaši komunitu a z nějž roste v jednotě a lásce.? Benedikt XVI. zdůraznil, že ve svátosti jednoty a společenství může syrsko-katolická církev najít sílu přemoci všechny obtíže, které její život v posledních letech potkávají. ?Je to eucharistie, co sjednocuje naše odlišné tradice v jednom Duchu a vytváří z nich bohatství pro celý Boží lid.? Papež povzbudil věřící, aby je eucharistické slavení, které je ?pramenem a vrcholem církevného života,? uchovalo zakotvené ve starobylé syrské tradici, která se hlásí ke stejnému jazyku jako Pán.? Benedikt XVI. vyzval také ke štědré odpovědi na potřeby těch, kdo žijí v těch nejbídnějších podmínkách a pochválil fungování synodu syro-katolíků.
?Během vaší více než tisícileté historie, připomněl papež, se u vás pojí společenství s Římským biskupem a věrnost duchovní tradici křesťanského Východu.? Vyznáváme stejnou katolickou víru, znamením toho byla včerejší mše svatá v bazilice Santa Maria Maggiore, které předsedal patriarcha Ignác a jménem Svatého otce se jí účastnil prefekt Kongregace pro východní církve, kardinál Leonardo Sandri.
Benedikt XVI. také připomněl dnes začínající Kněžský rok. ?Věřím, že tento zvláštní jubilejní rok, který začíná v době, kdy se ke konci chílí Rok sv. Pavla, bude plodnou příležitostí pro celou církev.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.