Mons. Piacenza: Kněžský rok v církvi příznivě přijat

18.6.2009 

Jak vypadají přípravy řekl Vatikánskému rozhlasu sekretář kongregace pro klérus, mons. Mauro Piacenza:

?Od okamžiku, co Svatý otec vyhlásil 16. března Kněžský rok, začalo se všechno rychle hýbat, jak tady v Městě, tak především, a to je velmi zajímavé, ve všech místních církvích. Kongregace pro klérus, pověřená Svatým otcem koordinací aktivit, je v kontaktu se všemi diecézemi a národními biskupskými konferencemi, aby doporučovala, povzbuzovala, podporovala, dodávala materiál a tak dále. Odpověď na vyhlášení je velká a pozitivní a je vidět, že doopravdy Duch svatý vnukl papeži tento nápad, který nachází odpověď v očekávání mnohých. Zítra bude Rok kněží zahájen ve svatém Petru, připutuje relikvie srdce Svatého Jana Maria Vianneye, faráře Arského, pak bude eucharistická adorace, nešpory a zamyšlení Svatého otce. Vím, že také v mnoha diecézích na světě ohlásili biskupové podobné modlitební vigilie v katedrálách nebo na poutních místech, aby spolu s kněžími sdíleli radost z tohoto roku milosti, který jim byl věnován.?
říká sekretář Kongregace pro klérus, mons. Mauro Piacenza.

Například čínský biskup Li Jing Feng zaslal svým kněžím list, ve kterém jim doporučuje prohloubit duchovní život každodenním, alespoň půlhodinovým čtením Bible, v modlitbách sledovat měsíční misijní úmysly Svatého otce, osobní vzdělávání, prohlubování znalostí teologie svátosti manželství a smíření, kanonického práva a koncilních dokumentů.
S několikadenním předstihem byl Rok kněží zahájen v brněnské diecézi a to během Dne za posvěcení kněží, který se letos konal v Tasovicích u Znojma, které slaví 100 let od svatořečení zdejšího rodáka sv. Klementa Marie Hofbauera. V pražské arcidiecézi Rok kněží zahájí kardinál Miloslav Vlk v sobotu 20.6. v 10.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha u příležitosti udělování kněžského svěcení.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.