20 let apoštolského listu o smyslu utrpení

11.2.2004 

Před dvaceti lety, 11. února 1984, Jan Pavel II. podepsal apoštolský list Salvifici Doloris, o křesťanském smyslu lidského utrpení. Žádná odpověď na otázku po důvodech bolesti a utrpení není dostačující. Je to tajemství, do kterého nám však otevřel přístup Kristus na Kříži ? napsal ve svém listu Svatý otec:

?Kristus nepodává abstraktní vysvětlení důvodů utrpení, ale říká především: ?Následuj mě!? Pojď! Vezmi ve svém utrpení podíl na spáse světa, která se naplňuje skrze mé utrpení! Skrze můj Kříž. Když člověk na sebe bere svůj kříž a spojuje se vnitřně s Kristovým křížem, objevuje se před ním spásný smysl utrpení...?

Spojuje-li člověk své utrpení s Kristovým křížem, objevuje zvláštní sílu, zvláštní milost, která ho spojuje s Kristem. V ochromeném a nemohoucím těle pak vynikne vnitřní zralost a duchovní velikost, která se ? jak ukazuje řada příkladů z historie - může stát lekcí pro ty, kdo jsou zdraví a netrpí. ? Napsal Jan Pavel II. ve svém listu, jehož dvacetileté výročí připadá na dnešek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.