Uplynulo 40 let od vzniku Kongregace pro svatořečení.

13.6.2009 

?Životy svatých jsou nejlepším svědectvím přítomnosti Boha ve světě, které okouzluje i nekřesťany. Proto se církev snaží, aby beatifikační a kanonizační procesy byly jednak přístupné a jednak věrohodné a náročné,? čteme v dnešním vydání L´Osservatore Romano. Vatikánský deník dává nahlédnout do činnosti Kongregace zabývající se kanonizačními procesy, která letos slaví 40. výročí svého trvání v nynější podobě.

Do její reformy v roce 1969 se kandidáty na oltářní úctu zabývala Kongregace pro bohoslužbu. Pavel VI., jak čteme v obšírném článku sekretáře tohoto vatikánského úřadu, mons. Michele Di Ruberto, rozdělil kanonizační proces na dvě fáze. První z nich se od té doby koná v diecézi, kde příslušný kandidát zemřel. Byly také posíleny kompetence místního biskupa, který rozhoduje o započetí procesu a dohlíží na něj. Další změny v kanonizačních procedurách uskutečnil roku 1983 Jan Pavel II. A Benedikt XVI. je ještě více zostřil. ?Nejsme institucí, která pěstuje zbožnost, nýbrž teologii a to v té nejvyšší míře. Musíme totiž ověřovat, zda kandidát na svatořečení skutečně žil v Kristu,? ? řekl Vatikánskému deníku prefekt Kongregace arcibiskup Angelo Amato.

Ten poznamenal, že náročná procedura se týká všech kandidátů, včetně těch populárních jako je Jan Pavel II. či Matka Tereza z Kalkaty, jejichž procesy jsou do jisté míry privilegované. Vatikánský deník dnes přináší také článek arcibiskupa Amata o zrodu kultu svatých v církvi. Zpočátku se této úctě těšili jedině mučedníci, kteří dokonale napodobili Krista, a křest krve jim otevřel cestu do ráje. Od dob Eusebia, žijícího na přelomu 3. a 4.století, se začínají rozlišovat mučedníci od vyznavačů. Do velké Bibliotheca Sanctorum začínají putovat nejenom popisy mučednictví, ale také první životopisy svatých mužů: Antonína poustevníka, Cypriána, Martina, Ambrože či Augustina. Podle mínění prefekta Kongregace pro svatořečení se životy svatých budou neustále vyvíjet, poněvadž jsou kronikou vítězství Boží milosti v životě člověka.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.