Britští biskupové se ohradili proti návrhu zákona, poškozujícího církev

13.6.2009 

Britští biskupové protestovali proti vládou chystanému novému zákonu o rovnosti, jehož schválení by vedlo k tomu, že by církev musela odstranit kříže ze svých škol a charitativních center. Klíčovým pojmem navrhovaného zákona je totiž subjektivní pojetí urážky. V praxi by totiž stačilo, aby kdokoli ? uklízečka či kuchař, pracující v církevní instituci ? pociťoval krucifix za urážlivý, a mohlo by to být důvodem k jeho odstranění. Nový návrh zákona o rovnosti byl předložen parlamentu tento týden. Hned po té anglická biskupská konference oficiálně protestovala a požadovala od zákonodárců objektivní definici urážky.

Za nepřípustné považuje rovněž hierarchii práv, kterou stanoví navrhovaný zákon, podle něhož by např. takzvaná práva homosexuálů byla stála výše než náboženská svoboda. Biskupové si také stěžují také na nečinnost vlády, pokud jde o stále častější případy diskriminace křesťanů pro jejich víru. Zprávu o protestu britských biskupů přinesl ve svém včerejším vydání The Catholic Herold, na jehož stránkách o tom hovoří sekretář biskupské konference Anglie a Walesu.

O. Andrew Summersgill dále říká, že kromě výše uvedeného je stěží přijatelné také to, že antináboženské kampaně pořádané ateistickými sdruženími jsou placeny z kapes daňových poplatníků. Britská vláda financuje ty, kteří bojují proti našim školám, adoptivním střediskům, ba dokonce proti nemocničním kaplanům, konstatuje sekretář anglického episkopátu O.Summersgill.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.