Benedikt XVI. oznámil blížící se publikaci nové encykliky

13.6.2009 

Benedikt XVI. dnes oznámil blížící se publikaci dlouho očekávané encykliky, věnované ekonomii a práci. Učinil tak ve své promluvě ke členům nadace Centesimus Annus ? Pro Pontifice, které přijal na závěr jejich výročního plenárního zasedání. Benedikt XVI. při té příležitosti řekl:

?Finanční a ekonomická krize, která zasáhla průmyslové země, jak rozvojové, tak rozvinuté, zřetelně ukazuje na to, že je zapotřebí znovu promyslet určitá ekonomicko-finanční paradigmata, která během posledních let zaujala dominantní postavení. Vaše nadace proto učinila dobře, když se na svém včerejším mezinárodním zasedání vyrovnávala s tématikou hledání hodnot a pravidel, kterých by se měl ekonomický svět držet, aby dal vzniknout novému modelu rozvoje, který by byl vnímavější pro solidaritu a více respektoval lidskou důstojnost.?

Přibližně tři sta členů nadace Centesimus Annus ? Pro Pontifice, založené roku 1993 za účelem šíření sociálního učení církve v podnikatelském a ekonomickém prostředí, pak Benedikt XVI. v jejich snahách povzbudil:

?Přeji vám, aby výsledky vašeho společného studia, inspirované věčnými principy evangelia, pomohly vytvořit moderní ekonomickou vizi, respektující potřeby a práva těch nejslabších. Jak víte, za nedlouho bude publikována moje encyklika věnovaná právě širokému tématu ekonomie a práce. Budou v ní předloženy cíle, které my křesťané sledujeme, a hodnoty, které je třeba neúnavně prosazovat, aby se lidské soužití stalo opravdu svobodným a solidárním.?

Řekl Benedikt XVI. na dnešním setkání se členy nadace Centesimus Annus ? Pro Pontifice.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.