75. výročí Lateránských dohod

11.2.2004 

Vatikán. Před 75 lety byly podepsány tzv. Lateránské dohody, které zaručily suverenitu městského státu Vatikán. Dohody upravovaly také vztahy mezi italským státem a katolickou církví a ustanovily katolicismus za státní náboženství v Itálii. Konkordát uzavřený roku 1984 mezi Itálií a Svatým Stolcem článek o státním náboženství zrušil.

Výročí podpisu dohody připomněl na konci dnešní generální audience Svatý otec:
?Lateránské dohody znamenaly pozitivní zlom historického významu ve vztazích mezi církví a státem v Itálii. Otevřely cestu k úzké spolupráci ve službě a ku prospěchu všech obyvatel.?

11. února 1929 vznikl Vatikánský stát o rozloze 44 hektarů, které dnes obývá zhruba 500 osob. Na význam této historické události jsme se zeptali kardinála Achille Silvestriniho, který se podílel před dvaceti lety na revizi konkordátu: "Dohoda z roku 1929, která obsahovala Smlouvu a Konkordát, nepochybně uzavírala spor, který vznikl při sjednocování Itálie, po dobytí Papežského státu a Říma roku 1870. Papež tehdy ztratil nezávislost. Existoval sice zákon o garancích, který papežovi přiznával mezinárodní subjektivitu a osobní imunitu, ale chyběla územní suverenita, stejně jako prostředky k tomu, aby mohl svou nezávislost uplatňovat. Tato situace po téměř 60-ti letech skončila, když roku 1929 podepsal kardinál Gasparri (jako zástupce papeže Pia XI.) a Benito Mussolini tři dokumenty: smlouvu, která uznávala svrchovanost papeže v Městském státu Vatikán a zároveň řadu opatření nutných k tomu, aby Vatikán skutečně mohl fungovat jako nezávislý stát. Dalším dokumentem byl Konkordát mezi církví a Italským státem. Ten ustanovil řadu důležitých věcí, např. uznání církevně uzavřených sňatků, vyučování náboženství na státních školách a zvláštní předpisy pro církevní instituce. Třetím dokumentem byla Konvence o finančním vyrovnání." - uvedl pro nás rozhlas kardinál Silvestrini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.