Mlčení komunistů i spojenců o holokaustu je příčinou pomluv Pia XII.

11.6.2009 

Mlčení komunistů i spojenců během 2.světové války, pokud jde o vyvražďování Židů, je příčinou vzniku pomluv papeže Pia XII. Toto mínění vyjádřil státní sekretář Svatého stolce kard. Bertone na prezentaci knihy ?Historické důvody na obranu Pia XII.? Kard. Tarcisio Bertone poznamenal, že nečisté svědomí sovětského bloku, pokud jde o vyvražďování židovského národa, bylo důvodem, proč Moskva a její satelity šířily tezi o mlčení Papeže ve vztahu k Šoá.

Šéfredaktor deníku L´Osservatore Romano, na jehož stránkách byly publikovány texty, které jsou sebrány ve zmíněné knize, poukázal na radikální změnu v líčení postavy Pia XII., ke které došlo roku 1963. ?Jeho zásadně antikomunistický postoj ? řekl přitom Gian Maria Vian - způsobil, že jej sovětská ideologická propaganda začala vykreslovat jako spojence nacistů a zločinů, kterých se nacisté dopustili.? O ?historické manipulaci, kterou je ještě třeba objasnit?, mluvil potom spoluautor knihy Paolo Mieli. Tento historik, židovské národnosti, poznamenal, že ?na lavici obžalovaných by měli usednout Churchil a Roosevelt a měli by být souzeni za to, že se dostatečně jasně nevyslovili k záležitosti protižidovského pronásledování?.

Vatikánský státní sekretář také v souvislosti s probíhající diskusí o postavě Pia XII. připomněl, že židovští badatelé dosud nekonzultovali vatikánské archivy z let 1930 a 1939, které jsou již dlouho přístupné, a dodal přitom, že pokračují práce na zpřístupnění další dokumentace, sahající do roku 1945. Kard. Bertone prohlásil, že prezentovaná kniha je důležitým příspěvkem k porozumění postavy Pia XII. Řekl také, že Svatý stolec ?nemá v úmyslu utíkat se ani k apologii, ani k hagiografii, nýbrž podat rigorózní rekonstrukci faktů a jejich přesnou interpretaci?. Zároveň zdůraznil, že ?postoj Pia XII. vůči holocaustu nebyl diktován ani strachem ani spiknutím, nýbrž čirou kalkulací za účelem přispět k záchraně, co největšího počtu lidských životů?. Historik Paolo Mieli hovořil také o ?podivné ztrátě svědectví mnoha lidí, kteří byli v Římě zachráněni před smrtí zásluhou církve?. Podotknul také, že veškerá diskuse o Piu XII. je stále velmi obtížná, protože již samo vyslovení jeho jména vyvolává ?v historické debatě rozjitřené tóny?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.