Svatý otec poděkoval nemocným za modlitby

11.2.2004 

Vatikán. U příležitosti dnešního Světového dne nemocných celebroval římský generální vikář, kardinál Camillo Ruini, ve Svatopetrské bazilice mši svatou pro nemocné. V závěru eucharistické slavnosti se k přítomným obrátil se svým pozdravem také Svatý otec:

?Bazilika Sv. Petra opět otevřela své brány nemocným: vám, kteří jste tu přítomní a v duchu také všem dalším nemocným na světě. Drazí, s velkou láskou vás zdravím. Od dnešního rána patří mé modlitby zvláště vám...? ? pozdravil shromážděné papež.

Jan Pavel II. dále připomněl, že právě před dvaceti lety v den liturgické památky P. Marie Lurdské byl zveřejněn apoštolský list Salvifici doloris, o křesťanském smyslu lidského utrpení. Další výročí se váže k vyhlášení dogmatu o Početí P. Marie bez poskvrny dědičného hříchu. Vyhlášení této pravdy víry před 150-ti lety papežem Piem IX. inspirovalo Svatého otce v Poselství k letošnímu Světovému dni nemocných.

?Při pohledu na Marii se naše srdce naplňuje nadějí, protože vidíme jak velké věci Bůh uskutečňuje, když jsme v pokoře připraveni plnit jeho vůli. Neposkvrněná Panna je překrásným znamením vítězství života nad smrtí, lásky nad hříchem, vítězství nad každou nemocí ducha i těla. Je znamením útěchy a jisté naděje (cfr. Lumen gentium, 68). To, co v Ní obdivujeme jako již naplněné, je zástavou toho, co Bůh chce dát každé lidské bytosti: plnost života, radosti a pokoje.
Kéž vás, drazí nemocní, kontemplace tohoto nevýslovného tajemství naplní útěchou, kéž dá světlo vaší práci, drazí lékaři, zdravotníci a pečovatelé, podpoří vaši vzácnou činnost, milí dobrovolníci, kteří jste povoláni k tomu, abyste v každé potřebné osobě rozpoznávali Ježíše a sloužili mu. Ať nad vámi mateřsky bdí P. Maria Lurdská. Děkuji také za modlitby a oběti velkoryse nabídnuté za mě! Ujišťuji vás, že na vás stále pamatuji a s láskou vám všem žehnám.? - zakončil svou promluvu Svatý otec

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.