Poselství Benedikta XVI. k 80 000 mladých v polské Lednici

8.6.2009 

?Zvolte si Krista, abyste v každém okamžiku svého života ? šťastném či obtížném ? měli vnitřní jistotu, že vás podpírá svou milostí a silou Ducha svatého.? Tak podpořil Benedikt XVI. nejen mladé Poláky, ale mládež z celé Evropy, která se v těchto dnech sešla v Lednici v polské diecézi Hnězdno na každoročním setkání ?u křestních pramenů Polska?.

V poselství adresovaném arcibiskupovi Hnězdna, Henryku Muszyńskému papež připomíná, že mladí jsou povoláni obnovovat volbu Ježíše jako ?nejvyšší životní hodnoty.? ? Tato volba má být stále vědomá, zralá a zodpovědná.? Přes 80 tisíc mladých, kteří se v Lednici sešli, Svatý otec povzbuzuje, ?aby byli svědky Kristovy lásky? ve školách, na univerzitách, ve všech oblastech života. Papež také neopomněl zmínit svého předchůdce Jana Pavla II., ?jenž byl pro mladé průvodcem, jakému není rovno a který je stále zdrojem inspirace?.

Setkání v Lednici se koná každoročně už od roku 1997. Na místě prvního křtu polského národa v roce 966 ho pořádá studentský kaplan Jan Góra. Letos mělo setkání mezinárodní rozměr. Přijeli na něj například zástupci Litvy, Lotyšska, Německa, Ruska, Ukrajiny, Velké Británie a Itálie. Mladí, kteří se v Lednici sešli, pozdravil Benedikt XVI. také minulou středu na generální audienci:

?Skrze křest jste ponoření do Krista. Zvolte si ho vědomě jako cestu a cíl vaší životní stezky.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.