Malgašský Školský bratr blahořečen

7.6.2009 

V hlavním městě Madagaskaru Antananaryve byl dnes blahořečen první domorodec tohoto ostrova, řeholní bratr Raphael Louis Rafiringa z kongregace Školských bratří. Během mše svaté, které předsedal místní arcibiskup Odon Marie-Arsene Razanacolona, nového blahoslaveného beatifikoval arcibiskup Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení.

Nový blahoslavený se narodil roku 1856. Setkal se Školskými bratry, kteří právě začali na ostrově působit, začal navštěvoval jejich školu, kde ve svých 13 letech přijal křest. V roce 1878, když mu bylo 22 let, vstoupil do této řeholní kongregace a ke svému křestnímu jménu Raphael přijal jméno Louis. Pět let poté protestantská královna Madagaskaru Ranavalona II. vypověděla ze země zahraniční misionáře, takže na ostrově zůstal jako jediný právě bratr Raphael-Louis. Celkem tři roky pak působil na ostrově jako katecheta a vedl pobožnosti tamějších věřících. Když se po třech letech směli misionáře opět vrátit, nalezli na ostrově křesťanské společenství nejen početně silnější, ale také horlivější. Blahoslavený Raphael-Louis Rafiringa se později také významně zasloužil o mírovou dohodu mezi Francií a Madagaskarem v roce 1903, za což se mu dostalo vládního vyznamenání. V roce 1915 byl pak nespravedlivě obviněn za protivládní spiknutí a dva měsíce byl vězněn. Nakonec byl však obvinění zproštěn. Zemřel roku 1919 ve Fiaranantsoa.

Bratr Raphael se tak řadí po bok první blahořečené, tamější princezny Viktorie Rasoamanarivo, kterou beatifikoval Jan Pavel II. roku 1989.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.