Benedikt XVI. ke studentům francouzského semináře v Římě

6.6.2009 

?Církev klade na kněze vysoké požadavky z lásky ke Kristu a k Božímu lidu,? řekl dnes Benedikt XVI. studentům Francouzského kněžského semináře v Římě. Studenty spolu s jejich představenými přijal dnes Svatý otec v Klementinském sále apoštolského paláce ve Vatikánu. Seminář byl založen před 156 lety řeholní kongregací Ducha svatého, která jej před 4 roky předala Francouzské biskupské konferenci. Ve své promluvě se papež pozastavil nad povinnostmi seminaristů a jejich formátorů a zdůraznil potřebu služebného kněžství pro život církve. Kněžský rok poskytuje církvi možnost ?hluboce zpytovat kněžskou identitu, tajemství milosti a milosrdenství?, zdůraznil mimo jiné Benedikt XVI. a poukázal na základní význam kněžské formace:

?Úkol formovat kněze je delikátní poslání. Formace, kterou nabízí kněžský seminář, je náročná, protože budoucím kněžím bude do pastorační péče svěřena část Božího lidu, onoho lidu, který Kristus zachránil obětí svého života.?

Je zapotřebí, aby seminaristé chápali, řekl dále Svatý otec, že církev je vůči nim náročná proto, že jim budou svěřeni ti, které jim svěří Kristus.

?Lidská zralost, duchovní kvality, ale také apoštolské nadšení a intelektuální důslednost mají v první řadě růst díky příkladu těch, kteří je v semináři formují.?

Papež pak citoval slova kardinála Suharda o Kristových služebnících:

?Věčný paradoxem kněze je to, že v sobě nese protiklady: smiřuje v sobě věrnost Bohu a věrnost člověku za cenu vlastního života. Nemá k dispozici politické, ani finanční prostředky ani sílu zbraní. Jeho mocí je být bezbranným, kterému je všechno možné v Kristu.?

Kéž tato slova, která připomínající postavu svatého faráře Arského - přál v závěru své promluvy Benedikt XVI. ? dolehnou jako výzva k povolání k mnoha francouzským křesťanům, kteří touží po prospěšném a plodném životě ve službě Boží lásce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.