Papež apeluje na dodržování práv dětí

4.6.2009 

?Je nutné plně aplikovat Úmluvu o právech dítěte,? apeluje Benedikt XVI. v poselství k Mezinárodnímu katolickému úřadu pro děti - Bice. Ten v Ženevě zveřejnil ?Světový apel k nové mobilizaci za práva dětí.? Papežův list přečetl dnes dopoledne na zasedání Bice v Ženevě arcibiskup Silvano Tomasi, který je vatikánským pozorovatelem u Organizace spojených národů. Ten se také dnes odpoledne účastnil vernisáže výstavy fotografií s názvem ?Naděje a důstojnost pro každé dítě.?

Úmluva o právech dítěte je mezinárodní konvence, která stanovuje občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní práva dětí. Její dodržování kontroluje Výbor pro práva dítěte OSN. Valné shromáždění OSN ji přijalo 20.listopadu 1989. Úmluvu o právech dítěte nepřijaly pouze dva státy - USA a Somálsko. USA tento dokument podepsalo, ale neratifikovalo.

Od ratifikace Úmluvy o právech dítěte na půdě OSN uplynulo 20 let a je potřeba ji plně uplatnit, píše Svatý otec na podporu apelu katolické organizace založené v roce 1948 a v současnosti působící v 77 zemích. Na dodržování Úmluvy je třeba dbát zejména v souvislosti s novými výzvami této doby. Je nutné klást důraz na ?respekt k neporušitelné důstojnosti a právům dítěte?, na ?uznání základní výchovné role rodiny,? na ?potřebu stabilního sociálního prostředí, které přeje fyzickému, kulturnímu i morálnímu vývoji každého dítěte.? Benedikt XVI. podpořil katolické organizace, aby ?pokračovali ve velkodušném nasazení za správné uplatňování úmluvy a budování nadějné, bezpečné a šťastné budoucnosti dětí našeho světa.?

Hovoří mons. Silvano Tomasi: ?Tahle Úmluva obsahuje základní principy jako právo na život, právo na vzdělání, na ochranu, na svobodu dítěte. Především však vidí děti jako osoby, které mají právo na to, aby jim byla přiznána a respektována lidská práva, jež jsou vlastní každé osobě. Je potřeba obnovit snahu o jejich uvádění do praxe. Proto Mezinárodní katolický úřad pro děti vznesl globální apel, aby byly tyto základní principy uvedeny do praxe. Apel chce otřást necitlivostí světa a stimulovat státy, aby se znovu zabývaly konkrétními opatřeními. O tom se na půdě Spojených národů vede diskuze a chtěli jsme při tom také vystavit obrázky dětí a fotografie, které ukazují skutečné problémy dětí ve světě, a předložit konkrétní opatření na obranu jejich důstojnosti.?

Říká mons. Silvano Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce u Organizace spojených národů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.