Posmrtné ocenění mons.Rahho

2.6.2009 

Nadace Path to Peace udělí posmrtně ocenění arcibiskupovi Paulosi Faraj Rahho za jeho svědectví nutnosti respektu a podpoře náboženské svobody. Oznámil to arcibiskup Celestino Migliore, stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN.

Paulos Faraj Rahho se narodil v iráckém Mosulu v roce 1942. V tomto městě s jednou z nejstarších křesťanských komunit strávil téměř celý život. Po svém kněžském svěcení působil v kostele svatého Izaiáše v Mosulu a pak v kostele Nejsvětějšího Srdce v Tel Keppel. Založil sirotčinec pro postižené děti. V roce 2001 byl vysvěcen na biskupa. Byl zodpovědný za 20 tisíc katolíků v deseti farnostech. Chaldejští katolíci v Iráku představují minoritu, ale jsou největší skupinou mezi necelým milionem křesťanů v zemi. Arcibiskup Rahho varoval před začleněním práva šaríja do irácké ústavy. Přes veškeré obtíže a nebezpečí, které křesťanům hrozilo v souvislosti s poválečnou situací v zemi, je arcibiskup Rahho vyzýval, aby z ní neodcházeli a podporoval pokojné soužití mezi všemi obyvateli. 29. února loňského roku, bezprostředně po skončení pobožnosti Křížové cesty, byl arcibiskup Rahho unesen. Po dvou týdnech bylo nalezeno jeho mrtvé tělo. Při únosu zemřeli také jeho dva osobní strážci a řidič.

Nadace Path to Peace byla založena v roce 1991 na podporu projektů mise Svatého stolce v sídle Spojených národů. Každý rok udílí tato nadace nějaké osobnosti ocenění za dobrodiní a skutky lásky vykonané pro společnost. Letos udílení cen proběhne 9. června na galavečeru pořádaném nadací v ústředí OSN v New Yorku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.