Benedikt XVI.: V Mariině škole rozpoznávejme přítomnost Ducha

1.6.2009 

Na sobotní mariánské vigilii (30.5.) ve vatikánských zahradách u Lurdské jeskyně oslovil Benedikt XVI. asi 3 tisíce přítomných:

?Drazí bratři a sestry,
Všechny vás srdečně zdravím na závěr této tradiční mariánské vigilie, kterou ve Vatikánu končí měsíc květen. Letos nabyla zvláštního významu, protože připadla na vigilii Letnic. Sešli jsme se a duchovně se usebrali spolu s Pannou Marií při rozjímání tajemství posvátného růžence, abychom znovu prožili zkušenost prvních učedníků, shromážděných ve Večeřadle spolu s ?Ježíšovou matkou?, kteří ve ?svorné a jednomyslné modlitbě? očekávali seslání Ducha svatého (Sk 1,14). Také my v tento předposlední májový večer z Vatikánského návrší prosíme o vylití Ducha Utěšitele na nás, na církev, která je v Římě, a na celý křesťanský lid.

Velká slavnost Letnic nás vybízí, abychom rozjímali o vztahu mezi Duchem svatým a Marií, těsném, privilegovaném a nerozlučném vztahu. Nazaretská Panna byla předem určena, aby se působením Ducha svatého stala Matkou Vykupitele. Svou pokorou nalezla milost v očích Boha (srov. Lk 1,30). Z Nového zákona víme, že Mariina víra takříkajíc ?přitahuje? dar Ducha svatého. Nejprve v početí Božího Syna, tajemství, které archanděl Gabriel podává slovy: ?Duch svatý na tebe sestoupí a moc Nejvyššího tě zastíní? (Lk 1,35). Hned poté se Maria vydala za Alžbětou, aby jí nabídla pomoc, a když k ní přišla a pozdravila ji, Duch svatý způsobil, že se dítě v lůně její starší příbuzné radostně pohnulo (srov. Lk 1,44). Celý rozhovor dvou matek byl inspirován Duchem svatým, zejména chvalozpěv Magnificat, kterým Maria vyjadřuje své nejhlubší city. Celý průběh Ježíšova narození a jeho ranného dětství je veden téměř hmatatelně Duchem svatým, i když není výslovně zmiňován. Mariino srdce je v dokonalém souladu s božským Synem; je chrámem Ducha pravdy, kde jsou každé slovo a každá událost uchovávány ve víře, naději a lásce (srov. Lk 2,19.51).

Můžeme si tedy být jisti, že Nejsvětější srdce Ježíšovo během skrytého života v Nazaretu mělo v Neposkvrněném srdci Matky vždycky svůj ?domovský krb?, planoucí modlitbou a ustavičnou pozorností vůči hlasu Ducha. Svědectví o tomto jedinečném souladu mezi Matkou a Synem při hledání Boží vůle podávají události ze svatby v Káni. Během svatební hostiny, která je plna symbolů smlouvy, se Panenská Matka přimlouvá a takříkajíc vyvolává znamení překypující milosti: ?dobré víno?, které poukazuje na tajemství Kristovy krve. To nás vede přímo na Kalvárii, kde Maria stojí pod křížem spolu s ostatními ženami a s apoštolem Janem. Matka a učedník duchovně přijímají Ježíšovu závěť, Jeho poslední slova a Jeho poslední vydechnutí, kterým zahajuje vylití Ducha; přijímají mlčenlivé volání jeho Krve, prolité cele za nás (srov. Jan 19,25-34). Maria věděla, odkud pochází tato krev. Utvořila se v ní působením Ducha svatého a věděla, že tatáž stvořitelská ?moc? Ježíše - podle jeho vlastní předpovědi - vzkřísí.

Mariina víra tak podporuje víru učedníků až do setkání se vzkříšeným Pánem, a nadále je doprovází i po jeho Nanebevstoupení v očekávání, že ?budou pokřtěni Duchem svatým? (Sk 1,5). O Letnicích se Panna Maria opět ukazuje jako Nevěsta Ducha prostřednictvím všeobecného mateřství ve vztahu k těm, kteří jsou zrozeni Bohem vírou v Krista. Proto je Maria pro všechna pokolení obrazem a vzorem církve, která společně s Duchem putuje v čase a vyprošuje slavný Kristův návrat: ?Přijď, Pane Ježíši? (srov. Zjev 22,17.20).

Drazí přátelé, v Mariině škole se také my učme rozpoznávat přítomnost Ducha svatého v našem životě, naslouchat jeho inspiracím a chápavě je následovat. On nám dává růst do plnosti Kristovy, dobrými plody, které vyjmenovává apoštol Pavel v listu Galaťanům: ?Láska, radost, pokoj, shovívavost, vlídnost, dobrota, věrnost, tichost, zdrženlivost? (Gal 5,22). Přeji vám, abyste byli naplněni těmito dary a ustavičně kráčeli spolu s Marií podle Ducha. Děkuji za vaši účast na této večerní pobožnosti a ze srdce vám všem i vašim drahým uděluji své apoštolské požehnání."

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.