Benedikt XVI. přijal Ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka

1.6.2009 

Na zvláštní audienci přijal dnes Benedikt XVI. Ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. Ukrajinský prezident přijel výhradně proto, aby se setkal s papežem. Mluvil také se státním sekretářem kardinálem Bertonem a arcibiskupem Mambertim. Tiskové sdělení Svatého stolce informuje, že rozhovory se týkaly mezinárodních témat a bylo konstatována spokojenost s dobrými vzájemnými vztahy. Řeč byla také o perspektivách prohloubení spolupráce v oblasti kulturní a sociální. Byla vyjádřena ochota ke spravedlivému řešení existujících problémů ve vztazích mezi státem a církví na Ukrajině a byl vyzdvižen přínos tamější katolické církve, zejména pokud jde o šíření křesťanských hodnot. Podtržen byl také význam dialogu ve věci sjednocení křesťanů ve vzájemné úctě a pokojném soužití, končí se tiskové sdělení Svatého stolce.

Ve složité vnitropolitické a mezinárodní situaci, která panuje na Ukrajině, jsou zřejmě vztahy s náboženskými komunitami a jejich představiteli jednou z priorit prezidenta Juščenka. Výrazem toho je i dnešní návštěva ve Vatikánu. Před dvěma týdny, těsně po ohlášení návštěvy ve Vatikánu, se Viktor Juščenko setkal s pravoslavným ekumenickým patriarchou Bartolomějem I., se kterým se setkal již loňského roku na Ukrajině. Tato země usiluje přes odpor turecké vlády o otevření delegatury konstantinopolského patriarchátu v Kyjevě. Tato svérázná pravoslavná ?nunciatura? by podle Juščenka mohla napomoci sjednocení rozdělené pravoslavné církve na Ukrajině. Lze dodat, že sjednocení pod patronátem Konstantinopole by byl krok směrem k nezávislosti na Moskvě.

Zvláštním tématem je politika Ukrajinského prezidenta vůči katolické církvi. Prezident podporuje ideu ustanovení řeckokatolického patriarchátu v Kyjevě. Ke katolické církvi latinské obřadu má ?seriózní vztahy a velké porozumění?, jak řekl lvovský arcibiskup Mieczyslav Mokrzycky po prosincovém setkání s hlavou státu. Některé otázky však stále zůstávají otevřeny jako např. navrácení církevního majetku nebo vízová politika vůči zahraničním duchovním, kteří pracují na Ukrajině. Nedůvěru katolíků polského původu budí také sympatie Viktora Juščenka k tamějším nacionalistům.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.