Smazat rozdíly vytvořené nespravedlivými systémy je pro mír nutné

29.5.2009 

Osm nových velvyslanců dnes předalo Svatému otci své pověřovací listiny. Jde o zástupce Mongolska, Indie, Beninu, Nového Zélandu, Jižní Afriky, Burkina Faso, Namibie a Norska. Svatý otec je přijal společně a ve své promluvě připomněl, že pro překonání ekonomické krize jsou potřebná opatření vedená duchem solidarity.
Chudoba představuje velkou hrozbu pro mír, proto je potřeba velké společné nasazení pro překonání ekonomické krize. Připomněl také, že nespravedlnosti vyvolávají rozdělení mezi národy a jejich marginalizace ohrožuje mír.

?Mír nelze vybudovat jinak, než že se s odvahou zasadíme o smazání rozdílů vytvořených nespravedlivými systémy a tak zajistíme všem takovou životní úroveň, která jim dovolí důstojnou existenci.? Tyto rozdíly, pokračoval, se staly ještě více ničivými, díky ekonomické a finanční krizi. Mezi znepokojivé fenomeny s krizí spojené zařadil Svatý otec snížení zahraničních investicí, pokles poptávky po základních surovinách, snížení mezinárodní pomoci a podpory imigrantů jejich rodinám.

?Tato krize ? vyjádřil Benedikt XVI. obavy ? se může pro ty, kdo žijí v početných slabých zemích, změnit v lidskou katastrofu.? První, koho tahle krize zasáhla, jsou ti nejzranitelnější a i ty, kdo žili důstojně přivedla k chudobě. Hospodářská recese může mít nezvratné následky a ohrozit samotné bytí mnoha osob. Především musí být ochráněny děti, zdůraznil Svatý otec. Pak varoval, že zoufalost způsobená ekonomickou krizí vede některé lidi k hledání násilných řešení, aby přežili. Takové vnitřní konfliky mohou destabilizovat už tak slabou společnost.
Papež proto také pochválil země, které bez ohledu na obtíže, nesnížili svou pomoc těm, kdo jsou krizí nejvíce zasaženi.

?Vyzývám k bratrskému a solidárnímu nasazení a ke skutečné globální štědrosti.? Toto sdílení vyžaduje od rozvinutých zemí, aby znovu našli smysl pro míru a střídmost v ekonomii a životním stylu. Benedikt XVI. zdůraznil také roli náboženství při budování míru, a to zejména v době, kdy jsou napadána a diskreditována. A to také proto, že v posledních letech byly některé nové formy násilí páchány v Božím jménu. ?Nevezmeš jméno Boží nadarmo,? připomněl Svatý otec a dodal, že náboženší vůdci musí pomáhat věřícím dělat pokroky ve svatosti a pravdivě interpretovat boží slova.
?Je vhodné podporovat vytvoření světa, v němž se náboženství a společnost mohou sobě navzájem otevřít,? podpořil papež vytvoření prostoru pro pozitivní a nutný dialog.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.