Benedikt XVI. na zasedání Italských biskupů

28.5.2009 

?Je třeba objevit znovu poslání vychovávat a formovat autentické křesťany a zralé muže i ženy,? řekl dnes Benedikt XVI. Italským biskupům na závěr jejich plenárního zasedání, které se tento týden konalo ve Vatikánu. Jeho tématem bylo právě poslání vychovávat, které se rodí ? jak řekl Benedikt XVI. - z důsledného a úplného pojetí člověka, plynoucí jedině z jeho dokonalého obrazu a uskutečnění, které máme v Ježíši Kristu:

?On je Učitelem, v jehož škole je každý věřící podle svých schopností povolán objevit své vlastní poslání vychovávat. V době velkého okouzlení relativistickými a nihilistickými koncepcemi života, kdy je zpochybňována sama oprávněnost vychovávat, můžeme v první řadě nabízet svědectví svou důvěrou v život a v člověka, v jeho rozum a v jeho schopnost milovat. Tato důvěra není plodem naivního optimismu, ale vychází ze spolehlivé naděje, kterou dostáváme skrze víru v dílo vykoupení, uskutečněné Ježíšem Kristem. Ve vztahu k tomuto zakládajícímu úkonu lásky k člověku, se může zrodit vychovatelské spojenectví všech, kdo jsou zodpovědní za tuto delikátní oblast sociálního a církevního života.?

Obtíž formovat autentické křesťany, řekl dále Benedikt XVI., se pojí ba ztotožňuje s obtíží vychovávat zodpovědné a zralé muže i ženy k vědomí pravdy a dobra a svobodného přilnutí k nim. To je jádro výchovného procesu. Proto je spolu s odpovídající vizí jeho smyslu zapotřebí spolehlivých vychovatelů, na něž by nové generace mohly hledět s důvěrou.

?Pravý vychovatel dává v sázku svou vlastní osobu a v poslání vychovávat ty, kteří jsou mu svěřeni, dovede spojovat autoritu a příkladnost. Jsme si toho sami vědomi, když jsme postaveni do čela Božího lidu a slyšíme výzvu svatého Petra, abychom byli ?vzorem svému stádci?.?

Zdá se proto nanejvýš vhodnou okolnost, pokračoval dále Svatý otec, že se po Roku svatého Pavla blížíme k zahájení Kněžského roku.

?Spolu se svými kněžími jsme povoláni znovu objevit milost a poslání služebného kněžství. Je to služba církví a křesťanskému lidu, která vyžaduje hlubokou spiritualitu. Jako odpověď na božské povolání si tato spiritualita žádá hodnotnou výživu modlitbou a osobním sjednocením s Pánem, abychom mu mohli sloužit v bližních kázáním, vysluhováním svátostí, řádným životem ve společenství a pomocí těm, co jsou v nouzi. Celá kněžská služba tak vykazuje nezbytnost výchovného nasazení, aby mohly vyrůstat svobodní a odpovědní lidé, zralí a uvědomělí křesťané.?

Benedikt XVI. pak obrátil pozornost ke světové hospodářské krizi a vyjádřil s k iniciativám, které v souvislostí s ní pořádá Italská církev:

?I přes opatření přijatá na různých stupních, jsou cítit někdy velmi silně sociální důsledky této krize, zejména ve slabších vrstvách a v rodinách. Rád bych proto vyjádřil své uznání a povzbuzení iniciativě nazvané ?Půjčka naděje?, tedy sbírky, která se bude konat tuto neděli ve všech italských farnostech a která bude základem fondu určeného na pomoc těm, kteří se ocitli v nouzi. Tato iniciativa se tak řadí k mnoha jiným, jež proběhly a probíhají v mnoha italských diecézích. Je to výmluvné svědectví, které bude zejména pro ty, kteří přišli o práci, opravdovým bohoslužebným aktem, který se rodí z lásky, vzbuzené v srdci věřících Duchem Zmrtvýchvstalého. Je to výmluvné znamení vnitřního obrácení, zrozené evangeliem, a mocný projev církevního společenství.?

Řekl dnes mimo jiné Benedikt XVI. Italským biskupům na závěr jejich plenárního zasedání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.