Benedikt XVI. se setkal s Margaret Thatcherovou

27.5.2009 

Benedikt XVI. se v dnešní středeční katechezi, které se účastnilo přibližně 20 tisíc lidí, věnoval postavě byzantského mnišství sv. Theodorovi Studitovi a, jak už je zvykem, poukázal na překvapivě aktuální prvky nauky a díla tohoto řeckého mnicha z přelomu 8.-9. století. V závěru shrnul papež hlavní prvky jeho nauky takto:

?Láska ke vtělenému Pánu a jeho viditelnosti v liturgii a v ikonách. Věrnost křtu a závazek žít ve společenství Kristova Těla, pojatého také jako vzájemné společenství křesťanů. Duch chudoby, střídmosti, odříkání, cudnosti, sebeovládání, pokory a poslušnosti proti primátu vlastní vůle, který rozbíjí sociální předivo i pokoj duší. Láska k materiální i duchovní práci. Duchovní přátelství, zrozené z očištění vlastního svědomí, vlastní duše, vlastního života. Snažme se následovat tyto nauky, které nám skutečně ukazují cestu pravého života.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

V závěru audience se Benedikt XVI. mimo jiné osobně pozdravil s bývalou ministerskou předsedkyní (1979-1990) Velké Británie Margaret Thatcherovou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.