Naslouchání Božímu Slovu připravuje civilizační vzrůst

24.5.2009 

Benedikt XVI. před Regina coeli, Cassino

Drazí bratři a sestry!
Pokaždé když slavíme mši svatou, cítíme v srdci ozvěnu slov, která Ježíš svěřil učedníkům jako drahocenný dar při poslední večeři: ?Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám? (Jan 14,27). Křesťanské společenství i celé lidstvo má převelice zapotřebí naplno zakusit bohatství a moc Kristova pokoje! Svatý Benedikt je toho velkým svědkem, protože jej přijal do svého bytí a přinesl jeho plody ve skutcích autentické kulturní a duchovní obnovy. Právě proto se u vchodu do opatství na Montecassino a každého jiného benediktinského kláštera vyskytuje jako motto slovo PAX: mnišská komunita je totiž povolána žít tento pokoj, jenž je především velikonočním darem. Během své nedávné cesty do Svaté země jsem se, jak víte, stal poutníkem pokoje, a dnes mám příležitost v tomto kraji, poznamenaném benediktinským charismatem, opět zdůraznit, že pokoj je v první řadě darem Boha, a jeho síla proto spočívá v modlitbě.

Je to však dar, svěřený lidskému snažení. Také energii nezbytnou k jeho uskutečňování lze čerpat z modlitby. Základem je proto pěstování autentického života modlitby, aby byl v pokoji zajištěn sociální pokrok. Dějiny mnišství nás stále učí, že velký civilizační vzrůst se připravuje denním nasloucháním Božího Slova, které přivádí věřící k osobnímu i společnému zapojení se do boje proti každé formě egoismu a nespravedlnosti. Jedině osvojíme-li si s Kristovou milostí, jak bojovat a přemáhat zlo uvnitř nás a ve vztazích ke druhým, je možné se stát autentickými tvůrci pokoje a civilizačního pokroku. Panna Maria, Královna pokoje, kéž pomáhá všem křesťanům v různých povoláních a životních situacích, aby byli svědky pokoje, který nám Kristus daroval a zanechal jako náročné poslání, jež je třeba uskutečňovat všude.

Po modlitbě Regina coeli Svatý otec dodal:

Dnes 24.května je liturgická památka Panny Marie, Pomocnice křesťanů, která je ctěna s velkou zbožností ve svatyni Sheshan v Šangaji, a na dnešek připadá Den modliteb za církev v Číně. Má mysl se proto obrací k celému čínskému lidu. Zdravím proto co nejsrdečněji katolíky v Číně a povzbuzuji, aby tento den obnovili své společenství víry v Krista a věrnosti Petrovu nástupci. Ať naše společenství modlitby vymůže vylití darů Ducha svatého, aby jednota mezi všemi křesťany, katolicita a univerzalita církve byly stále hlubší a viditelnější.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.