Potřeba komunikace vyvěrá z lidské přirozenosti, jež je obrazem Boha

23.5.2009 

Na zítřek připadá také 43. Světový den sdělovacích prostředků, jehož letošní téma zní ?Nové technologie, nové vztahy. Podporovat kulturu respektu, dialogu a přátelství.? U mikrofonu Vatikánského rozhlasu arcibiskup Claudio Maria Celli, předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky:

?Charakteristikou tohoto poselství je to, že je adresováno především, i když ne pouze, ?digitální generaci.? V Americe vyšla zajímavá kniha, která se jmenuje ?Born digital,? tedy ti, co se narodili v digitální éře. Lidé mého věku, byli do digitálního světa importováni; mladí ne. Mladí jsou ve svém prostředí a je nesporné, že papež na to hledí se sympatií a uznává, že tahle mladá generace má v tomto světě, v digitálním světě, svou roli. Poslední odstavec poselství je přímo adresován mladým katolíkům, a žádá je, aby právě v tomto digitálním prostředí, v této digitální kultuře, která se rodí a roste s novými technologiemi, byli posli dobré zprávy.?

Je to tedy velmi aktuální poselství mladým, které hledí na lidem vrozený instinkt komunikovat...

?Řekl bych, že papež nabízí teologickou interpretaci této vrozené lidské touhy. Jasně říká, že touha po komunikaci a po přátelství je zakořeněná v naší lidské přirozenosti. Ve světle biblického poselství papež označuje toto hluboké přání sdílet a přátelit se za odraz naší účasti na sdílející se a jednotící lásce Boží, která chce učinit z celého lidstva jednu rodinu. A to je velmi krásný příspěvek papeže. Pomáhá člověku pochopit, že přání komunikovat není nic jiného než odraz skutečnosti, že jsme stvořeni k obrazu Božímu. A z biblického poselství víme, že náš Bůh je Bůh, který komunikuje ? sdílí se, je láskou, která se sdílí. My jsme stvořeni k Božímu obrazu a je nepopiratelné, že toto přání se sdílet, přání vytvářet vztahy plné pochopení, přátelství, solidarity se rodí přímo z hloubi našeho stvoření.?

Říká o poselství Benedikta XVI. k zítřejšímu Světovému dni sdělovacích prostředků arcibiskup Claudio Maria Celli, předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.