Andrea Riccardi obdržel cenu Karla Velikého

21.5.2009 

V Německém Aachenu obdržel cenu Karla Velikého prof. Andrea Riccardi, historik a zakladatel komunity Sant´Egidio. Tato prestižní mezinárodní cena byla udělena, jak se praví v oficiálním zdůvodnění, ?za mimořádné občanské nasazení ve prospěch lidštější a solidárnější Evropy a to jako uvnitř tak za jejími hranicemi, za úsilí o porozumění mezi národy, náboženstvími a kulturami a za mírumilovnější a spravedlivější svět?. O významu ceny hovoří prof. Riccardi:

?Kladl jsem si otázku, proč právě já, dostávám cenu, kterou většinou dostávají politici. Proč byla učiněna tato výjimka? Před mnoha lety ji ostatně dostal také bratr Roger Schutz. Myslím, že je to apel na křesťany, apel na Evropany, evropské občany, aby Evropu vytvářeli. Myslím, že je velmi zapotřebí Evropy, máme z Evropy strach a Evropané nehledí příliš dopředu. Myslím si však, že existuje velká poptávka po Evropě, protože Evropa znamená mír, znamená dialog mezi odlišnými, znamená společné soužití. Evropa je civilizace společného soužití.

Křesťané by měli být tvůrčí menšinou. My křesťané jsme kreativní a tvořivost souvisí s láskou. Myslím, že cena, kterou jsem dostal, je určena celé komunitě Sant´Egidio, protože je prorockou menšinou, která šíří lásku. Lásku, která je evropským tajemstvím úspěchu, tzn. nežít pro sebe sama, ale žít pro druhé. Mám na mysli činnost komunity Sant´Egidio v Africe, projekt Dream zaměřený na péči o nemocné AIDS, mám na mysli pomoc chudobě, kterou potkáváme denně na ulicích atd. Evropa riskuje, jak řekl Benedikt XVI., že se rozloučí s dějinami, pokud neobjeví starobylé tajemství svého věčného mládí, které spočívá v tom, že nežije pro sebe samu?.

Říká prof. Andrea Riccardi, který dnes převzal cenu Karla Velikého.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.