7000 mladých Evropanů na pouti ve Svaté zemi

18.5.2009 

Přes sedm a půl tisíce mladých lidí z celé Evropy se v sobotu, den po odletu Benedikta XVI. ze Svaté země sešlo k modlitbě na Hoře blahoslavenství v Galileji. Setkání mladých pořádalo hnutí Neokatechumenátní cesta a vzpomíná na něj O.Rino Rossi:

?Viděl jsem, že mladé tahle země přitahuje jako magnet. Také jsem mnohým z těch, kdo sem přišli, říkal: ?jste synové této země, jste synové této hory.? V jejich účasti byla vidět radost, v písních se ozýval jásot. Působivé bylyi ale i okamžiky ticha, protože není jednoduché zklidnit téměř osm tisíc mladých, kteří přišli z celé Evropy: Němci, Skandinávci, Rusové, Poláci, Italové.?

Hnutí Neokatechumenátní cesta podporuje pouti do Svaté zemi:

?Je pravda, že mnozí mají obavy, protože Svatá země je mnohdy představována jako místo bojů. Existují tu sice konflikty, o kterých všichni víme, a o kterých hovořil papež, ale pro poutníky tu nejsou problémy a jsou tu přijímáni v hojném počtu. Musím říci, že nám se příjezd všech těchto mladých podařil zorganizovat ve velmi krátké době. Můžeme se ve Svaté zemi pohybovat klidně, nejsou v tom problémy. Přicházet a vracet se do Svaté země je stále velkou pomocí. Tady všechno začalo. Ježíš Kristus se v této zemi narodil, syn hebrejského lidu žil zde, kázal zde, založil tu svou Církev, trpěl zde. Tady vstal z mrtvých a vstoupil na nebesa. Takže všechno začalo tady.?

Říká otec Rino Rossi z Neokatechumenátní cesty, která na Hoře blahoslavenství vybudovala poutní chrám Božího slova, podle projektu svého zakladatele architekta Kiko Argüella. Dům z Galileje se stal mezinárodním centrem. Neokatechumenátní cesta je rozšířena ve 108 zemích na pěti kontinentech v 15 000 společenstvích, v 5 000 farnostech a 800 diecézích.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.