Zdi netrvají věčně

13.5.2009 

Benedikt XVI. na rozloučenou, Betlém

Pane prezidente,
drazí přátelé,

děkuji vám za velkou laskavost, jakou jste mi prokazovali po celý dnešní den, který jsem strávil mezi vámi zde na palestinském území. Jsem vděčný panu prezidentovi Mahmúdu Abbásovi za jeho pohostinnost a zdvořilá slova. Hluboce mě dojala svědectví těch, kteří vyprávěli o životních podmínkách zde na Západním břehu Jordánu a v Gaze. Ujišťuji vás všechny, že vás nosím ve svém srdci a toužím po pokoji a smíření v těchto soužených zemích.

Byl to opravdu jeden z nejvýznamnějších dnů. Po příjezdu do Betléma dnes ráno jsem měl možnost sloužit mši za velké účasti věřících na místě, kde se narodil Ježíš Kristus, světlo národů a naděje světa. Viděl jsem dnes péči, poskytovanou dětem v Caritas Baby Hospitál. S rozechvěním jsem sledoval situaci utečenců, kteří museli podobně jako Svatá rodina opustit své domovy. A viděl jsem zeď, která stojí na vašich územích a dělí sousedy i rodiny, obklopuje nedaleký tábor a zakrývá velkou část Betléma.

I když je snadné zdi postavit, víme, že netrvají věčně. Mohou být zbořeny. Nejprve je však nutné odstranit zdi, které budujeme kolem svých srdcí, bariéry, které stavíme proti svým bližním. Proto ve svých závěrečných slovech chci znovu vyzvat k otevřenosti a velkorysosti ducha, aby byla ukončena nesnášenlivost a vyhošťování. Nezáleží na tom, jak nesmiřitelný a hluboce zakořeněný může konflikt vypadat. Vždycky existují důvody pro naději, že bude vyřešen, že trpělivé a vytrvalé úsilí těch, kteří se zasazují o pokoj a smíření, nakonec přinese plody. Ze srdce přeji vám, lidu Palestiny, aby to nastalo brzy a abyste se mohli konečně těšit z míru, svobody a stability, kterých se vám už tak dlouho nedostává.

Ujišťuji vás, že využiji každou příležitost, abych povzbudil ty, kteří se podílejí na mírových jednáních a pracují na spravedlivém řešení, které bude respektovat oprávněná očekávání všech, Izraelců i Palestinců. Důležitý krok tímto směrem chce Svatý stolec učinit po dohodě s palestinskou samosprávou vytvořením pracovní bilaterální komise, která byla zmíněna v Základní dohodě, podepsané ve Vatikánu 15. února 2000 (srov. Základní dohoda mezi Svatým stolcem a Organizací pro osvobození Palestiny, čl. 9).

Pane prezidente, drazí přátelé, ještě jednou vám děkuji a svěřuji vás všechny ochraně Všemohoucího. Kéž Bůh laskavě shlédne na každého z vás, na vaše rodiny a všechny, kdo jsou vám drazí. Ať palestinskému lidu požehná a obdaří jej pokojem!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.