Palestinský lid má právo na svou vlast

13.5.2009 

Promluva Benedikta XVI. na uvítanou, Betlém

Pane prezidente,
drazí přátelé,

všechny vás ze srdce zdravím a vřele děkuji panu prezidentovi Mahmúdu Abbásovi za přivítání. Moje pouť do biblických zemí by nebyla úplná bez návštěvy Betléma, města Davidova a rodiště Ježíše Krista. Nemohl bych ani přijít do Svaté země bez toho, že bych přijal zdvořilé pozvání prezidenta Abbáse k návštěvě těchto území a pozdravil zde palestinský lid. Vím, kolik jste vytrpěli a nadále trpíte v důsledku nepokojů, které tuto zemi sužují již desítky let. Mé srdce se obrací ke všem rodinám, které zůstaly bez domova. Odpoledne navštívím utečenecký tábor ?Ájda, abych vyjádřil svou solidaritu s lidem, který o tolik přišel. Těm z vás, kteří oplakávají ztrátu svých příbuzných a drahých během projevů nepřátelství, zejména nedávného konfliktu v Gaze, nabízím ujištění o své nejhlubší soustrasti a časté vzpomínce v modlitbě. Všechny vás skutečně chovám ve svých denních modlitbách a vroucně prosím Všemohoucího za mír, spravedlivý a trvalý mír na palestinském území a v celém regionu.

Pane prezidente, Svatý stolec podporuje právo Vašeho lidu na svrchovanou palestinskou vlast v zemi svých předků, kde bude žít v bezpečí a pokoji se svými sousedy, uvnitř mezinárodně uznaných hranic. I když se nyní tento cíl zdá vzdálen svému naplnění, povzbuzuji Vás i celý Váš lid, abyste uchovávali plamének naděje, že existuje způsob, jak dosáhnout splnění oprávněné touhy Izraelců i Palestinců po míru a stabilitě. Jak řekl zesnulý papež Jan Pavel II., ?není míru bez spravedlnosti, ani spravedlnosti bez odpuštění? (Poselství ke Světovému dni míru 2000). Snažně prosím všechny strany, zainteresované v tomto dlouhotrvajícím konfliktu, aby odložily stranou zášť a odpor, který stále stojí v cestě ke smíření, a velkoryse a se soucitem aby vyšly vstříc všem bez výhrad. Spravedlivé a mírové soužití mezi národy Blízkého východu lze uskutečnit jedině v duchu spolupráce a vzájemného respektu, v němž se uznávají a dodržují práva a důstojnost všech. Prosím vás všechny, prosím vaše představitele, aby s obnoveným úsilím opět začali jednat pro splnění tohoto cíle. Obzvláště prosím mezinárodní společenství, aby použilo svůj vliv při hledání řešení. Věřte a doufejte, že skrze poctivý a vytrvalý dialog a v plném respektu k touze po spravedlnosti lze v těchto zemích dosáhnout trvalého míru.

Pevně doufám, že se brzy podaří zásadně zmírnit závažné problémy týkající se bezpečnosti Izraele i palestinských území a umožnit tak větší svobodu pohybu zvláště pro kontakty mezi rodinnými příslušníky a k přístupu na posvátná místa. Palestinci mají stejně jako každý jiný národ přirozené právo uzavírat manželství, zakládat rodinu a získat zaměstnání, vzdělání a zdravotní péči. Prosím také, aby za pomoci mezinárodního společenství pokročily práce na rekonstrukci domů, škol a nemocnic, které byly poškozeny či zničeny zejména během nedávného konfliktu v Gaze. Je to nezbytný předpoklad toho, aby zdejší lid mohl žít v podmínkách, které usnadní trvalý mír a blahobyt. Stabilní infrastruktura nabídne vašim mladým lidem lepší příležitost, jak dosáhnout potřebné kvalifikace, získat výdělečné zaměstnání a sehrát svou úlohu při budování života vašich komunit. Adresuji tuto výzvu množství mladých lidí přítomných dnes na palestinských územích: nedovolte, aby ztráty na životech a destrukce, jichž jste byli svědky, vzbuzovaly ve vašich srdcích hořkost a zášť. Mějte odvahu odporovat každému možnému pokušení uchylovat se k násilným akcím nebo terorismu. Naopak, snažte se jednat tak, aby to, co jste zakusili, obnovilo vaši rozhodnost budovat mír. Ať vás vaše zkušenosti naplní hlubokou touhou nabízet trvalý přínos k budoucnosti Palestiny a umožnit, aby zaujala své právoplatné místo ve světovém dění. Kéž ve vás vzbuzují soucit s trpícími, úsilí o smír a pevnou důvěru v možnost světlejší budoucnosti.

Pane prezidente, drazí přátelé, shromáždění tady v Betlémě, vyprošuji celému palestinskému lidu požehnání a ochranu našeho nebeského Otce a vroucně se modlím, aby došel naplnění zpěv andělů, který se rozezněl na tomto místě: ?na zemi pokoj lidem dobré vůle?. Děkuji. Bůh s vámi!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.