Podstatným prvkem dialogu je důvěra

12.5.2009 

Benedikt XVI. při náštěvě Vrchního rabinátu, Jeruzalém

Vážení rabíni,
drazí přátelé,

jsem vám vděčný za pozvání k návštěvě Hechal Shlomo i za to, že se s vámi jako římský biskup během cesty do Svaté země mohu setkat. Děkuji sefardskému rabínovi Shlomo Amarovi a aškenázskému rabínovi Yona Metzgerovi za jejich vřelá slova na uvítanou i za vyslovené přání pokračovat v posilování přátelských svazků, které katolická církev a Vrchní rabinát během uplynulých desetiletí usilovně navázali. Vaše návštěvy ve Vatikánu v letech 2003 a 2005 jsou znamením dobré vůle, která charakterizuje naše vyvíjející se vztahy.

Vážení rabíni, opětuji tento postoj a za sebe chci vyjádřit úctu a vážnost, kterou chovám k vám a vašim obcím. Ujišťuji vás, že si přeji prohloubit vzájemné porozumění a spolupráci mezi Svatým stolcem, Vrchním rabinátem Izraele a židovským lidem na celém světě.

Velkým důvodem spokojenosti jsou pro mne již od počátku mého pontifikátu plody dialogu mezi delegací komise Svatého stolce pro vztahy k židům a izraelskou delegací Vrchního rabinátu pro vztahy s katolickou církví. Rád bych poděkoval členům obou delegací za oddanou a namáhavou práci při uskutečňování této iniciativy, kterou si tak upřímně přál můj ctihodný předchůdce, papež Jan Pavel II., jak to potvrdil v roce Velkého jubilea 2000.

Naše dnešní setkání je velmi vhodnou příležitostí k tomu, abychom poděkovali Všemohoucímu za mnohá dobrodiní, která tento dialog bilaterální komise provázela, a také abychom s nadějí hleděli na její budoucí zasedání. Dobrá vůle delegátů otevřeně a trpělivě diskutovat o záležitostech, kde se shodujeme, i o rozdílech již připravila cestu k účinnější spolupráci ve veřejném životě. Židé a křesťané mají stejný zájem na zajištění respektu k posvátnosti lidského života, k ústřednímu postavení rodiny, zdravé výchově mládeže, svobodě náboženství a ke svědomí ve zdravé společnosti. Tato témata dialogu představují jenom počáteční fázi toho, o čem doufáme, že se stane jistou cestou pokroku k lepšímu vzájemnému porozumění.

Ukazatelem potenciálu této série setkání je i naše společná obava z morálního relativismu a útoků, které z něj plynou pro důstojnost lidské osoby. Vezmeme-li do úvahy ty nejnaléhavější etické otázky našich dní, nacházejí se naše komunity před výzvou spojit lidi dobré vůle na úrovni rozumu a zároveň jim ukazovat náboženské základy, o něž se neměnné morální hodnoty nejlépe mohou opřít. Kéž započatý dialog nadále rodí nápady, jak by se křesťané a židé mohli společně přičinit, aby ve společnosti stoupalo ocenění charakteristických přínosů našich náboženských a etických tradic! Zde v Izraeli, kde tvoří jen malou část celkové populace, si křesťané příležitosti k dialogu se svými židovskými sousedy obzvláště cení.

Podstatným prvkem účinného dialogu je bezpochyby důvěra. Dnes mám příležitost opakovat, že katolická církev kráčí neodvolatelně po cestě, zvolené II. vatikánským koncilem, směrem k pravému a trvalému smíření mezi křesťany a židy. Jak to objasnila deklarace Nostra aetate, církev stále oceňuje společný duchovní odkaz křesťanů a židů a touží po stále hlubším vzájemném porozumění a respektu jak skrze biblická a teologická studia, tak skrze bratrský dialog. Kéž je toho důkazem sedm setkání bilaterální komise, která se již mezi Svatým stolcem a Velkým rabinátem konala! Jsem velmi vděčný za vaše společné ujištění, že přátelství mezi katolickou církví a Vrchním rabinátem se i v budoucnu bude rozvíjet v úctě a porozumění.

Moji přátelé, ještě jednou vyjadřuji svou hlubokou vděčnost za přijetí, které jste mi dnes připravili. Věřím, že naše přátelství bude nadále příkladem důvěry v dialog mezi židy a křesťany na celém světě. Pohlédneme-li na dosažené výsledky a inspirujeme-li se Písmem svatým, můžeme s důvěrou usilovat o stále přesvědčivější spolupráci mezi našimi komunitami a všemi lidmi dobré vůle při odsuzování nenávisti a perzekucí na celém světě. Prosím Hospodina, který zkoumá naše srdce a zná naše myšlení (Žl 139,23), aby nás nadále osvěcoval svou moudrostí a my abychom tak mohli následovat jeho přikázání milovat jej z celého srdce, z celé duše a z celé síly (srov. Dt 6,5) a milovat své bližní jako sebe sama (Lv 19,18). Děkuji!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.