Vyprošujte Jeruzalému pokoj

12.5.2009 

Benedikt XVI. v latinské konkatedrále, Jeruzalém

Vaše blaženosti, děkuji Vám za laskavé uvítání. Zdravím také emeritního patriarchu, oba vás bratrsky ujišťuji o svých modlitbách a přeji vše dobré.

Drazí bratři a sestry v Kristu, jsem šťastný, že dnes mohu být s vámi v této konkatedrále, kde se již od prvních dob církve po století shromažďuje jeruzalémské společenství křesťanů. V tomto městě Petr o Letnicích poprvé hlásal radostnou zvěst o Ježíši Kristu a k učedníkům se toho dne přidalo na tři tisíce duší. Zde první křesťané ?setrvávali v apoštolském učení, v bratrském společenství, v lámání chleba a v modlitbách? (Sk 2,42). Z Jeruzaléma se evangelium šířilo ?po celé zemi? až na sám konec země? (Žl 19,4) a po celou dobu misijní snahy církve podporovaly modlitby věřících, kteří se shromažďovali kolem oltáře Páně a prosili o sílu Ducha Svatého pro dílo hlásání.

Právě modlitba těch, jejichž povoláním je, podle slov svaté Terezie z Lisieux, být ?láskou, hluboko v srdci církve? (Dopis sestře Marii od Nejsvětějšího srdce), totiž podporuje dílo evangelizace. Rád bych zvláště zmínil a ocenil skrytý apoštolát kontemplativních řeholníků, kteří jsou zde přítomni, a poděkoval jim za velkorysé zasvěcení se životu modlitby a sebezáporu. Zvláštní vděčnost vyjadřuji za modlitby, které věnujete mému univerzálnímu poslání, a prosím vás, abyste i nadále mou službu Božímu lidu po celém světě svěřovali Pánu. Slovy žalmisty vás žádám, ?vyprošujte Jeruzalému pokoj? (Žl 122,6), modlete se bez ustání za konec konfliktu, který přinesl již tolik utrpení lidu této země. A nyní přijměte mé požehnání.

Přeložil Jiří Gračka

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.