Doufám, že má pouť nám pomůže růst v lásce

8.5.2009 

Benedikt XVI. na letišti v Ammánu

Vaše Veličenstvo,
Vaše excelence,
drazí bratři v biskupské službě,
drazí přátelé!
Je mi potěšením, že mohu na začátku první návštěvy Blízkého východu od svého zvolení na Apoštolský stolec pozdravit vás všechny, zde přítomné, a s radostí vstoupit na půdu Jordánského hášimovského království, země s tak bohatou historií a rodiště mnoha starověkých civilizací, jež má hluboce náboženský význam pro židy, křesťany i muslimy. Děkuji Jeho Veličenstvu králi Abdalláhovi II. za vlídná slova na uvítanou a využívám této příležitosti také k tomu, abych mu složil blahopřání k letošnímu desátému výročí jeho nástupu na trůn. Do pozdravu Jeho Veličenstva ze srdce zahrnuji také přání všeho dobrého členům královské rodiny a vlády i všem lidem tohoto království. Zdravím zde přítomné biskupy, zejména ty, kteří jsou v Jordánsku odpovědní za pastoraci. S radostí se chystám zítra večer v katedrále svatého Jiří a v neděli na mezinárodním stadionu slavit liturgii spolu s vámi, drazí biskupové, a s mnoha věřícími, svěřenými do vaší pastýřské péče.

Přišel jsem do Jordánska jako poutník, abych uctil posvátná místa, která hrála tak důležitou roli v některých klíčových událostech biblických dějin. Na horu Nebo přivedl Mojžíš svůj lid, aby pohlédl na zemi, která se měla stát jejich domovem, a zde také zemřel a byl pohřben. V Betánii za Jordánem kázal Jan Křtitel a vydal svědectví o Ježíšovi, kterého pak pokřtil vodami řeky, od níž má tato země své jméno. V následujících dnech navštívím obě tato posvátná místa a budu mít to potěšení posvětit základní kameny kostelů, které budou postaveny na místech, kde podle tradice došlo ke křtu Páně. Možnost postavit si bohoslužebné budovy, kterou katolická komunita v Jordánsku má, je znamením respektu, který tato země chová k náboženství, a já chci jménem věřících vyjádřit, jak vysoko si této otevřenosti cení. Náboženská svoboda je zajisté základním lidským právem a vroucně si přeji a modlím se za to, aby respektování nezcizitelných práv a důstojnost každého člověka docházely stále většího uznání a ochrany nejen na Blízkém východě, ale všude ve světě.

Návštěva Jordánska mi poskytuje vhodnou příležitost, abych vyjádřil svou hlubokou úctu muslimské komunitě a vzdal hold vůdčí roli, jakou Jeho královské Veličenstvo sehrává při prosazování lepšího porozumění ctnostem, které islám hlásá. Nyní, několik let od vydání

Ammánského poselství a Mezináboženského Ammánského poselství, můžeme říci, že tyto vznešené iniciativy přinesly dobré výsledky při usnadňování civilizačního spojenectví mezi západním a muslimským světem a vyvrátily předpovědi těch, kteří považují násilí a konflikt za nevyhnutelné. Jordánské království stojí skutečně již dlouhou dobu v čele iniciativ směřujících k prosazování míru na Blízkém východě a ve světě, povzbuzuje mezináboženský dialog, podporuje úsilí o nalezení spravedlivého řešení izraelsko-palestinského konfliktu, přijímá uprchlíky ze sousedního Iráku a snaží se potlačovat extremismus. Nemohu nevyužít této příležitosti, abych nezmínil průkopnické úsilí zesnulého krále Husajna o mír v tomto regionu. Ukazuje se proto jako vhodné, že moje zítřejší setkání s muslimskými náboženskými vůdci, diplomatickým sborem a rektory univerzit se bude konat v mešitě, která nese jeho jméno. Kéž jeho snaha o řešení konfliktů v této oblasti nadále přináší plody v úsilí o prosazování pravého a trvalého míru a skutečné spravedlnosti pro všechny, kteří na Blízkém východě žijí.

Drazí přátelé, na semináři Muslimsko-katolického fóra, které se konalo loni na podzim v Římě, se jeho účastníci zamýšleli na ústředním postavením, jaké má v našich vlastních náboženských tradicích přikázání lásky. Vroucně doufám, že nám všem tato návštěva a vlastně všechny iniciativy, konané za účelem podpory dobrých vztahů mezi křesťany a muslimy, pomohou růst v lásce ke všemohoucímu a milosrdnému Bohu i ve vzájemné lásce bratrské. Děkuji za přijetí, děkuji za vaši pozornost. Kéž Bůh dá Vašim Veličenstvům štěstí a dlouhý život! Ať žehná Jordánsku prosperitou a pokojem!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.