Je třeba obnovit primát etiky nad politikou

7.5.2009 

Ať se věda, politika a občanská společnost zasazují o ochranu lidských práv, aby se tak podílely na vybudování spravedlivější společnosti ? to je přání 15. plenárního zasedání Papežské akademie sociálních věd, které skončilo včera ve Vatikánu. Na závěrečné tiskové konferenci vystoupila předsedkyně akademie a bývalá velvyslankyně Spojených států u Svatého Stolce, profesorka Mary Ann Glendon. Ta zdůraznila, že co se týká obrany lidských práv, existuje na světě ještě mnoho problémů a prozradila, že práce akademie se bude v příštím roce soustředit na téma ekonomické krize a jejích sociálních dopadů.

Hovoří profesorka Ombretta Fumagalli Carulli, vyučující kanonického práva na univerzitě v Milánu:

?Je třeba zachránit etický a politický základ, protože i demokratické země poškozují lidská práva. Odloučení lidských práv od přirozeného zákona totiž přináší krizi demokracie a tudíž krizi právních nástrojů mezinárodního společenství.?

Rozhodující je také konfrontace mezi kulturami a náboženstvími. Pro konkretizaci respektu k lidským právům je však nezbytné obnovit vztah mezi etikou a politikou.

?Je třeba obnovit primát etiky nad politikou a politiky nad technikou a tady bych chtěla zdůraznit dva body: Prvním je zahraniční dluh rozvojových zemí, který už příliš dlouho čeká na nějaké lepší řešení. Druhý bod souvisí s aktuální ekonomickou krizí. Způsobila škody především v nejslabších kruzích společnosti a ptáme se, zda by se tyto problémy neměli řešit přímo před mezinárodním soudem. (...) Globalizace solidarity a zodpovědnosti chránit- to jsou dvě důležité podmínky proto, aby se pomohlo nejzranitelnějším oblastem, aby byl chráněn lidský život a rodina, podporována náboženská svoboda a aby ekonomie byla ve službě člověku a ne aby ho zotročovala.?

Říká profesorka Ombretta Fumagalli Carulli.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.