Benedikt XVI. přijal nové rekruty Švýcarské gardy

7.5.2009 

?Sloužit v Římě papeži znamená podílet se na jeho univerzálním poslání šiřitele míru? ? řekl dnes Benedikt XVI. na setkání s novými příslušníky Švýcarské gardy, kteří včera skládali slavnostní přísahu. ?Kristova láska k lidstvu je schopna učinit ze světa společný dům na základě solidarity?, řekl dále papež novým gardistům a jejich rodinným příslušníkům ve své trojjazyčné promluvě. ?Věrně, oddaně a v dobré víře.? Dodržování těchto tří kvalit ve službách Svatému otci slibuje každý Švýcarský gardista. Tyto tři kvality jsou naznačeny spolu s odkazem na Nejsvětější Trojici třemi prsty vztyčené ruky nového rekruta během přísahy.

?Milí gardisté, služba, kterou dnem i nocí plníte v apoštolském paláci a v extrateritoriálních zónách Vatikánu, je přesně vymezena a přece je univerzální. Brzy si osvojíte tyto tři dimenze, které jsou definovány jako jakési soustředné kruhy: vaším úkolem je chránit Nástupce apoštola Petra. Tuto službu konáte, zejména v domě papeže. Konáte ji v Římě, městě, které je od starověku nazýváno ?věčné město?. A tady u hrobů apoštolů Petra a Pavla, kde papež žije, se nachází srdce katolické církve. A tam, kde je srdce a střed, tam je také celý svět.?

Benedikt XVI. pak pokračoval francouzsky:

?Náš obdiv se netýká jenom svědků starověku. V tomto městě během dlouhých staletí do určité míry sama víra a modlitba jakoby vstoupily do forem a kamenů. Žijeme v tomto prostředí, které nás nutí brát si za příklad nesčetné světce, kteří tady žili, a s jejich pomocí můžeme postupovat vpřed v našem životě víry.?

Papež potom v italské části své promluvy poukázal na Řím jakožto střed univerzální církve, kde se potkávají křesťané celého světa. Katolická církev je mezinárodní, ale i ve své mnohosti zůstává církví jedinou, vyjadřuje to stejným vyznáním víry a je také velmi konkrétně sjednocena vztahem k Petrovi a jeho nástupci, papeži.

?Církev shromažďuje muže a ženy velmi různých kultur; všichni tvoří společenství, v němž věří a žijí společně a v podstatných věcech života si vzájemně rozumějí. To je velmi důležitá zkušenost, kterou vám tady chce církev dát, abyste si ji osvojili a předávali ji druhým, tj. zkušenost víry v Ježíše Krista a v jeho lásku k lidem se i velmi odlišné světy mohou stát jedno a vytvářet tak mosty pokoje a solidarity mezi národy.?

Na závěr pak Benedikt XVI. udělil novým rekrutům Švýcarské gardy a jejich blízkým apoštolské požehnání. Audiencí u Svatého otce se tak skončila dlouhá příprava 32 nových gardistů, všichni se narodili mezi lety 1983-1989. Od včerejšího dne jsou členy Vatikánské vojenské jednotky pod velením Daniela Anriga.

Velitel Švýcarské gardy včera na dotaz novinářů, zda je myslitelné, aby členem Švýcarské gardy byly také ženy, odpověděl, že v zásadě ano, a dodal, že ?zbývá jen vyřešit logistický problém jejich odděleného ubytování.? V kasárnách Švýcarské gardy umístěných ve Vatikánu nyní bydlí celkem 110 gardistů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.