Nováčci Švýcarské gardy složili přísahu

6.5.2009 

Vážnost, odhodlanost, věrnost a ostražitost, to jsou vlastnosti Švýcarské gardy, připomněl dnes ráno kardinál Tarcisio Bertone. Vatikánský státní sekretář v bazilice svatého Petra předsedal bohoslužbě, která připomněla 147 příslušníků tototo oddílu, kteří 6. května v roce 1527 zemřeli při obraně papeže Klementa VII. Tento den každoročně ti, kdo byli v uplynulých 12 měsících do oddílu přijati, skládají přísahu věrnosti papeži. Přísahu věrnosti Benediktu XVI. a jeho legitimním nástupcům jich dnes v 17.00 při obřadu na nádvoří svého Damase složilo 32.
?Všichni víme, jak důležitý a citlivý je úkol svěřený Oddílu papežské švýcarské gardy: zejména ochrana osoby samotného papeže, dohled nad Apoštolským palácem, nad vstupy do městského státu Vatikán, bezpečnostní i čestná stráž při veřejných obřadech Svatého otce,? připomněl kardinál Bertone ve své homilii. ?Ježíšův příchod je to, co neustále udržuje v bdělosti naši zodpovědnost.? A bdělost se úzce pojí s modlitbou, dodal.
Švýcarskou gardu založil v roce 1506 papež Julius II. a jde tak o nejstarší vojsko na světě. Dnes má 110 členů, kterými se mohou stát muži se švýcarským občanstvím, katolického vyznání, svobodní a mladší 30 let. Služba ve švýcarské gardě trvá minimálně 25 měsíců. Členové gardy bydlí ve Vatikánu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.