Biskupové Peru začínají návštěvu ad limina

2.5.2009 

Biskupové Peru dnes zahájili svou kanonickou návštěvu u Svatého stolce. Benedikt XVI. dnes na oddělených audiencích přijal prvních 8 z celkem 51 biskupů této jihoamerické země, kde katolíci tvoří 90 % z 28 milionů obyvatel. Církev tam má 7 arcidiecézí, 19 diecézí, 10 územních prelatur a 8 apoštolských vikariátů. O aktuální problémech pastorace hovoří předseda Peruánské biskupské konference arcibiskup Hector Miguel Cabrejos Vidarte:

?Na církev v Peru lze hledět z různých stran. První aspektem je potřeba evangelizace a misií. Celý episkopát se zapojil do kontinentálních misií, ale je to jenom začátek, protože chceme, aby misie dostaly trvalou formu. Další pastorační starostí je šíření sekt, na které hledala odpověď konference v Aparacidě. Třetí výzva se týká sociálního učení církve. V Peru je vysoký ukazatel chudoby a to nezávisle na světové ekonomické krizi. To všechno předložíme Svatému otci spolu s dalšími starostmi, kterými jsou záležitosti rodiny a globalizace. Peru zápasí zejména s problémem nedostatečně fungujícího školství na všech stupních. Svatý otec je už jistě seznámen s otázkami, o kterých budeme během návštěvy ad limina hovořit.?

Dnes zahájená návštěva první skupiny peruánských biskupů potrvá do 4. května. Druhá přijede až po návratu papeže ze Svaté země.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.