Hrozí rozklad lidských práv

2.5.2009 

Ve Vatikánu začalo ve čtvrtek plenární zasedání Papežské akademie sociálních věd. Jeho tématem je Církev a práva člověka. Pozornost je soustředěna na současné ohrožení práv člověka. Je tím míněno jejich postupné podřizování měnící se vůli většiny a v důsledku toho také postupné doplňování těchto práv o další uměle vynalézaná práva, jako např. tzv. ?právo? na interrupce nebo nároky některých homosexuálů na zákonný statut společného soužití a adoptování dětí. Podle mínění kancléře akademie mons. Marcela Sancheze Sorondo, je třeba znovu postavit práva člověka na pevný základ, který jim v minulosti dodalo křesťanství.

?Hlavním problémem je základ lidských práv, poněvadž chybí-li určitá vize a pokud nestojí na přirozeném zákoně, věčném zákoně a v podstatě vlastně na Bohu, ztrácejí soudržnost a jsou vystavena stále novým interpretacím a modifikacím. A samozřejmě, pokud jsou závislá jenom na pozitivním právu, tedy na tom, co odhlasuje většina, mohou se mezi nimi objevit i práva falešná. Zásadní otázkou je zde samotné pojetí lidské osoby, která, jak známo, vychází z reflexe církve o Nejsvětější Trojici. Samotný pojem osoby je totiž výtvorem křesťanství, stejně jako pojem svobody. Jiné civilizace nemají koncepci svobody, dokonce ta řecká ji neměla. Mohli bychom říci, že všechna práva člověka v podstatě plynou z Kristova poselství. Již v době objevení Ameriky, někteří teologové v Salamance mluvili o právu národů, založeném na přirozeném zákoně. Nejvíce proto dnes znepokojuje fakt, že práva člověka ztrácejí teologický horizont. Ten může být přirozený, tedy založený na přirozeném zákoně, anebo také nadpřirozený. Za takovéto situace hrozí právům člověka jejich kompletní rozklad.?

Zasedání Papežské akademie sociálních věd potrvá do 5.května. Z České republiky se účastní prof. Lubomír Mlčoch, který vystoupil dnes večer v sekci, zabývající se vztahem Lidských práv a globalizací.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.