Kard. Bertone přijal čestný doktorát polské Katolické univerzity

30.4.2009 

V polském Lublinu, sídle Katolické univerzity, obdržel dnes čestný doktorát kardinál Tarcisio Bertone, který je tento týden na návštěvě Polska. Během homilie při dnešní mši svaté v Lublinu kard. Bertone vyzdvihnul roli katolické univerzity zvláště v nynější době, která je proniknutá pesimismem.

Moderní společnost, řekl kardinál, často vyprodává svoje hodnoty: vystavuje život riziku, odnímá rodině jakožto instituci legislativní ochranu, plynoucí z její výjimečnosti. Moderní církev se snaží tyto hodnoty bránit a v tomto každodenním boji stojí v první linii katolické univerzity, které jsou vhodným místem pro ?osvojení si realismu a důvěry v Boha?. Na půdě univerzity, která nese jméno Jana Pavla II., státní sekretář hovořil o ?komunistické přetvářce? a jejích protikladech ?intelektuální stabilitě? a ?duchovní svobodě?, které katolická univerzita ztělesňovala v dobách ateistické tíže reálného socialismu.

V 21.století řekl kard. Bertone, ?se často zneužívají slova jak v prohlášeních soupeřících politických stran, tak v reklamních sloganech, které sledují obchodní a konzumistické cíle. Za této situace nabývají velké důležitosti rozjímání Božího Slova a reflexe, což vede k objevování pravdy. Tyto aspekty během dvou tisíce let dějin církev vždycky dosvědčovala, jak to dokazují i starobylé křesťanské kořeny Evropy:

?Církev se neuzavírá do sebe sama, nenechává si pro sebe radost evangelia, ale aktivně se podílí na dramatu lidského utrpení, aby Kristovou silou proměnila zkušenost utrpení na událost plnou smyslu a naděje.?

Dnes, řekl závěrem kard. Bertone na polské katolické univerzitě v Lublinu, ?ve změněných podmínkách globalizovaného světa, ve kterém došlo ke hlubokým kulturním proměnám, je třeba znovu objevovat solidaritu Boha s člověkem, aby ?byl překonáván pesimismus této doby.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.