V neděli 26.dubna kanonizace pěti blahoslavených

25.4.2009 

?Svatí nejsou odcizení lidé, ale opravdoví dobrodinci lidstva, které je v nouzi? ? řekl arcibiskup Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení o všeobecném povolání ke svatosti před zítřejší svatořečením pěti blahoslavených. Kanonizační liturgii bude předsedat Benedikt XVI. na náměstí sv. Petra, kde prohlásí za svaté tři muže a dvě ženy.Mons.Amato k tomu říká:

?Je mezi nimi Portugalský karmelitán Nuno od Matky Boží Alváres Pereira ze 15.století. Ostatní jsou italské národnosti a zároveň všichni jsou zakladateli řeholních kongregací. Rád bych poukázal zejména na Arcangela Tadiniho, kněze z Bresci, zakladatele sester od Svatého domu Nazaretského,jenž žil na přelomu 19. a 20.století. Je to prozřetelnostní kanonizace v souvislosti s blížícím se Kněžským rokem. O. Tadini byl zbožným a horlivým knězem, jenž byl nablízku dělníkům a zejména zaměstnaným ženám. Aktuálnost zbývajících blahoslavených spočívá ve spojitosti úcty k eucharistickému Ježíši a Jeho milosrdné lásky vůči těm, kteří jsou v nouzi. Sloužili potřebným různými způsoby: na poli výchovy, katecheze, pohostinnosti a misijního poslání.?

Kromě zmíněných budou kanonizováni také Bernardo Tolomei ze 14.století a dvě zakladatelky řeholních kongregací z 19.století Gertruda Comensoli a Kateřina Volpicelli.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.