Benedikt XVI.: Poslušnost je schopnost rozpoznávat, co přichází z nebe

23.4.2009 

?Poslouchat Boha neznamená podřizovat se, ani plnit příkazy ale rozpoznávat to co přichází z nebe? - zdůraznil Benedikt XVI. v homilii při mši svaté, kterou dnes sloužil ve vatikánské kapli Redemptoris Mater. Té se účastnili členové organizačního výboru 6. Světového setkání rodin, které se konalo letos v lednu v Mexiku. Pětaosmdesáti členná delegace Svatému otci darovala jeho obří portrét vyrobený jako mozaika z fotografií více než sedmi tisíců účastníků 6. světového setkání rodin pocházejících z pětadvaceti zemí světa.

Je třeba poslouchat Boha spíše než lidi, tak odpověděl Petr a apoštolové, které hlídka odvedla před veleradu, veleknězi, který je vyslýchal, proč pokračují v hlásání v Ježíšově jménu, po jeho smrti přes jeho zákaz. Papež v homilii vysvětloval, že ?Boží slovo k nám mluví o poslušnosti, která není obyčejným podřízením se, pouhým plněním rozkazů, ale rodí se z důvěrného společenství s Bohem, a spočívá ve vnitřním pohledu, který umí rozpoznávat to, co přichází z nebe. Benedikt XVI. se obrátil k mexickým věřícím, kteří přišli pod vedením arcibiskupa Mexico City kardinála Norberta Rivery Carrery a kardinála Ennia Antonelliho, předsedy Papežské rady pro rodinu:

?Drazí přátelé, naši současníci potřebují objevit tuto poslušnost, která není teoretická, ale podstatná.? A znamená vybrat si konkrétní jednání založené na poslušnosti k Boží lásce, která nás činí plně svobodnými.

Křesťanské rodiny, svým domácím, jednoduchým a radostným životem, sdílením radosti, naděje a obav žitých ve světle víry, jsou každodenní školou poslušnosti a prostředím opravdové svobody. Ti, kdo žijí své manželství podle Božího plánu dlouhá léta, vědí dobře, že Pánova dobrota pomáhá a povzbuzuje.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.