Benedikt XVI.: Sv. Anselm - pravý evropský světec

21.4.2009 

Dnes byl zveřejněn list papeže Benedikta XVI. k 900.výročí úmrtí svatého Anselma z Canterbury. Oslavy tohoto kulatého jubilea se konali v rámci zvláštního Jubilejního Anselmiánského roku na několika místech Evropy. Jednak v jeho rodišti v italské Aostě, potom v klášteře Bec v Francii, kde se Anselm stal benediktinem a samozřejmě v Anglickém Canterbury. Benedikt XVI. zaslal při této příležitosti latinsky psaný list opatu primasovi Benediktinské konfederace Dom Notker Wolfovi.

Papež ve svém listě označuje sv. Anselma za ?vpravdě evropského světce?, z jehož bohatého odkazu moudrosti mohou široké vrstvy lidí, zejména Evropanů, čerpat, přestože sám Anselm chtěl být především benediktinským mnichem. V listě jednomu mladému mnichovi tehdejší biskup Anselm napsal, že v první řadě je třeba ?milovat úmysl, touhu být mnichem?.
Důležitost lectio divina, stěžejní bod benediktinského života, zdůrazňuje Anselm ve svém spise Prologus orationum sive meditationum, kterým chtěl povzbudit čtenáře ?k lásce či bázni Boží?. Benedikt XVI. pak komentuje slova sv. Anselma a připomíná, že ?Boží slovo se nemá číst uprostřed povyku, ale v klidu, ne ve spěchu a rychle, ale pomalu a v intenzivním rozjímání?. V Anselmových spisech, pokračuje papež, neexistuje žádné oddělování vzdělanosti od zbožnosti či teologie od mystiky, když se snaží porozumět tajemstvím víry. Jeho nejznámější dílo Proslogion, jako i Vyznání sv. Augustina jsou zároveň modlitbou a touhou po nazírání Boží tváře. S odkazem na jiný slavný Anselmův spis Cur Deus homo Benedikt XVI. připomíná, že podle svatého Anselma rozum dosahuje nazírání krásy pravdy v tom nejvznešenějším hledání, kterým je víra: ?Nebudete-li věřit, neporozumíte; čím více používáme rozumu ? cituje papež sv. Anselma ? tím více se přibližujeme k tomu, po kterém všichni lidé touží?.
V závěru svého listu papež poukazuje na římskou benediktinskou kolej sv. Anselma, kterou založil papež Lev XIII. a která je dnes mezinárodní akademickou institucí, jež nabízí filosofickou, teologickou a liturgickou formaci, při níž se ve šlépějích svatého Anselma snoubí víra a rozumové poznání obsahu víry.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.