Mons. Tomasi na konferenci o rasismu

20.4.2009 

Účast Vatikánské delegace na dnes zahájené konferenci OSN v Ženevě vyplývá z morální závažnosti tématu, kterému je věnována. Upozorňuje na to arcibiskup Silvano Tomasi. Stálý pozorovatel Apoštolského stolce při ženevských úřadech OSN stojí v čele vatikánské delegace na konferenci označované jako Durban II, protože se zabývá deklarací OSN proti rasizmu, diskriminaci, xenofobii a jiným formám intolerance, která byla roku 2001 přijata na konferenci v Durbanu. Během příprav na nynější ženevskou konferenci některé státy, počínaje Izraelem a USA, odřekly svou účast vzhledem k jednostranným antiizraelským formulacím v návrhu jejího závěrečného dokumentu. Později byly tyto jednostranné formulace opraveny a kromě odsouzení antiislamismu byly zavedeny také věty odmítající antisemitismus a antichristianismus a zařazen byla také zmínka o holocaustu. Za této situace nevidí Svatý stolec žádný důvod, proč se tohoto setkání neúčastnit. Stejně jako je Francie a Velká Británie reprezentována pouze velvyslanci a nikoli předsedy vlád je i na čele delegace Svatého stolce její ženevský představitel při OSN, arcibiskup Tomasi:

?Lze říci, že byly vzaty do úvahy nové formy rasismu, které se týkají různých kategorií lidí. Jsou mezi nimi ženy a děti, které jsou obětí obchodu s lidmi, emigranti zejména v bezprávním postavení a určité skupiny domorodého obyvatelstva jako např. Romové. Bez ohledu na politické polemiky je důležité neztratit z očí základní otázku. A tou je skutečná úcta k důstojnosti každé lidské osoby stvořené k obrazu Božímu.?

Vatikánský představitel zdůrazňuje, že kontroverzní body návrhu závěrečné deklarace byly kritizovány právem, ale je třeba uznat, že v opravené podobě je už její text přijatelný. Apoštolský stolec se rozhodl konference zúčastnit, aby mohl korigovat některá další stanoviska. V souvislosti s účastí Iránského prezidenta, proti níž někteří protestovali, arcibiskup Tomasi zdůrazňuje, že pozváni byli všichni představitelé států. Dodejme, že Francie nakonec také schválila opravené formulace závěrečného dokumentu. Vrchní komisařka OSN pro lidská práva Navy Pillay vyjádřila politování nad neúčastí USA, které by mohly mnoho přinést.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.