Do Abruzza pojede Benedikt XVI. 28. dubna

18.4.2009 

Tiskové středisko Svatého Stolce dnes zveřejnilo datum návštěvy Benedikta XVI. v oblastech postižených zemětřesením.
Do italské provincie Abruzzo papež pojede v úterý 28. dubna. Kolem půl desáté dorazí do stanového městečka v Onna. Pak navštíví Aquilu, zastaví se u studentské koleje a baziliky Collemaggio. Na závěr zavítá do kasáren finanční policie, kde se setká s obyvately a také s těmi, kdo na místě postiženém katastrofou pomáhají. Benedikt XVI. oznámil svůj úmysl navštívit postiženou oblast už během generální audience 8. dubna, tedy dva dny po prvním ničivém otřesu. Ten přišel v noci na pondělí 6. dubna a měl sílu 6,3 stupňů Richterovy škály. Po něm až do dnes následovalo na stovky slabších. Zatím poslední, o síle 3,8 stupňů Richtera, byl naměřen dnes před polednem. Zemětřesení si vyžádalo na tři sta mrtvých a ticíce lidí se ocitly bez domova.

Návštěvu Benedikta XVI. potvrdil také starosta města Aquila, Massimo Cialente, který vatikánskému rozhlasu k chystané návštěvě řekl:

?Nedokážeme uskutečnit žádné velkolepé přípravy, ale mám za to, že představíme-li se tak jak jsme, papež to pochopí. Nepřichází sem slavit, ale projevit účast na naší bolesti. Bude to návštěva otce.?

Obyvatelstvo se na návštěvu těší?

?Ano. Myslím, že to bude jedna z oněch injekcí naděje, kterou máme v této chvíli téměř zoufale zapotřebí, protože chceme začít s rekonstrukcí. Je tu velké odhodlání, ale také velká bolest a obavy z toho, co nás čeká. Bude to pro nás proto velká injekce naděje.?

Říká starosta města Aquila o chystané návštěvě Benedikta XVI. v tom městě a jeho okolí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.