Benedikt XVI. k mladým Španělům: Příslušnost k církvi je milostí

6.4.2009 

Benedikt XVI. se dnes dopoledne setkal se španělskou mládeží, která včera během liturgie Květné neděle na svatopetrském náměstí převzala od té australské Kříž Světových dnů mládeže. Ten nejbližší na mezinárodní úrovni se bude konat v roce 2011 právě ve španělském hlavním městě Madridu. Benedikt XVI. v souvislosti s tímto setkání označil už jen přípravu na něj za ?mimořádnou příležitost zakusit milost příslušnosti k církvi.?

Světové dny mladých ukazují ?věčné mládí církve.? Církev má své kouzlo, protože je domovem, v němž dýchá radost a je vidět osobní láska Boha ke každému. Tak nadšená slova užil Benedikt XVI. v promluvě k sedmi tisícům mladých Španělů vedených madridským arcibiskupem Antonio Maria Rouco Varelou, kteří se sešli v aule Pavla VI., aby se tu znovu, po včerejší bohoslužbě setkali se Svatým otcem. Kříž světových dnů mládeže, který včera přijali od mládeže ze Sydney, řekl papež, představuje setkání s Tím, kdo pro nás zemřel a vstal z mrtvých. Jsem rád, že tento, kříž, který jste přijali, pozvednete na Velký pátek v procesí, které půjde ulicemi Madridu.

?Odpovězte na Kristovu lásku, tím, že darujete vaše životy s láskou. Tak budou přípravy na Světový den mládeže, jejichž práce začaly s velkým nadšením a nasazením, korunovány plody, které se od tohoto setkání očekávají: obnoví a posílí zkušenost setkání s Kristem, který zemřel a vstal z mrtvých pro nás.?

Nechte se formovat ve víře, která dává našemu životu smysl, ať vaše víra sílí, abyste zůstali pevní v každodenních obtížích, pokračoval Benedikt XVI. v povzbuzování mladých Španělů k vytrvání na cestě, která vede ke Kristu:

?Naučte se přitahovat také vaše mladé přátele, spolu studenty a kolegy v práci, aby Ho i oni poznali a uznali za Pána svého života (...) Mladí dnešní doby mají za potřebí odhalit nový život, který pochází od Boha, nasytit se pravdou, která má svůj jediný pramen v Kristu ukřižovaném a vzkříšeném, a kterou církev obdržela jako dar pro všechny lidi.?

Osvojte si toto ?hluboce křesťanské jednání,? uzavíral Benedikt XVI., aby se Madrid stal ?místem, odkud vyzařuje víra a život a kde mladí z celého světa s nadšením oslavují Krista: ?Modlete se společně, otevřete brány svých farností, společenství, hnutí tak, aby se všichni mohli cítit v církvi jako doma, milováni stejnou Boží láskou. Oslavujete a žijte svou víru, s velkou radostí, která je darem Ducha Svatého. Tak se vaše srdce a srdce vašich přátel připraví na velkou slavnost, kterou Světové dny mladých jsou, a všichni zakusí nové mládí církve.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.