Kříž je znamením nepřemožitelné Kristovy lásky

5.4.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Na včerejšek 4.dubna připadnul Mezinárodní den proti nášlapným minám vyhlášený OSN. Před deseti lety vstoupila v platnost smlouva o zákazu těchto zbraní a po nedávno formulované Mezinárodní smlouvě o zákazu kazetové munice, bych rád vyzval ty státy, které tak dosud neučinily, aby bez váhání podepsaly tyto důležité nástroje mezinárodního humanitárního práva, které Svatý stolec vždy podporoval. Vyjadřuji rovněž svou podporu jakýmkoli opatřením, směřujícím k poskytnutí nezbytné pomoci obětem těchto ničivých zbraní.

Chtěl bych také s velkou bolestí připomenout naše Africké bratry a sestry, kteří před několika dny nalezli smrt ve Středozemním moři, když se pokoušeli dosáhnout Evropy. Nemůžeme si zvykat na tyto tragédie, které se, bohužel, už dlouho opakují! Dimenze tohoto jevu činí stále naléhavější potřebu koordinovat strategie Evropské unie a Afrických států, jakož i přijetí vhodných opatření humanitární povahy, která by zabránila tomu, aby tito migranti končili v sítích bezzásadových obchodníků. Modlím se za oběti, aby je Pán přijal do svého pokoje, a rád bych podotknul, že tento problém, který se globální krizí ještě zhoršil, bude vyřešen teprve tehdy, až se africké národy za pomoci mezinárodního společenství budou moci zbavit bídy a válek.

Zvláštní pozdrav patří 150 delegátům ? biskupům, kněžím a laikům ? kteří se v uplynulých dnech účastnili mezinárodního setkání o Světových dnech mládeže, které organizovala Papežská rada pro laiky. Začala se jím příprava příštího Světového setkání mládeže, které se bude konat v srpnu 2011 v Madridu a kterému jsem určil téma: ?V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry? (srov. Kol 2,7). Za chvíli jak už je tradicí mladí Australané předají ?putovní kříž?, který nese všem mladým lidem na zemi poselství Kristovy lásky. Tento ?přechod svědka? nabývá vysoce symbolické hodnoty, kterou vyjadřujeme nezměrnou vděčnost Bohu za dary obdržené na velkém setkání v Sydney a za ty, jimiž nás obdaří v Madridu. Zítra se Kříž spolu s ikonou Panny Marie vydá do španělského hlavního města, kde bude součástí velkého procesí na Velký pátek. Potom začne jeho pouť španělskými diecézemi a do Madridu se vrátí v létě 2011. Kéž tento Kříž a Mariánská Ikona jsou pro všechny znamením nepřemožitelné lásky Krista a Jeho i naší Matky!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.