Benedikt XVI. píše Gordonu Brownovi: Chudé země nenesou odpovědnost za krizi a neměly by být její obětí

1.4.2009 

V předvečer summitu G 20 zaslal Benedikt XVI. dopis britskému premiérovi Gordonu Brownovi, který vzápětí odpověděl. Papež ve svém dopise povzbuzuje úsilí leaderů o řešení globální ekonomické krize bez opomenutí těch nejchudších, kteří nenesou za vznik ekonomické krize žádnou zodpovědnost. Je třeba vyhnout se ?nacionálně egoistickým a protekcionistickým řešením,? žádá papež vlády a mezinárodní organizace, které zítra a v pátek zasedají v Londýně s cílem, jenž je v dopise připomenut: koordinovat naléhavá opatření pro stabilizaci finančních trhů a překonání současného období silné recese, ale také k podpoře udržitelného ekonomického rozvoje a reformaci systémů globální ovladatelnosti, aby se v budoucnu taková krize už neopakovala.

V Londýně jsou zástupci 20 nejsilnějších světových ekonomik, které představují 90% hrubého světového produktu a 80% světového trhu. Papež v této souvislosti připomíná, že subsaharskou Afriku mezi nimi reprezentuje pouze jedna země. Ti, kdo na mají politické scéně nejslabší hlas, jsou těmi, kdo nejvíce trpí krizí, kterou nezavinili, dodává. Současná krize zvyšuje riziko, že budou zrušeny nebo drasticky redukovány programy rozvojové pomoci pro Afriku a méně rozvinuté země. Příčinou ekonomické krize však nejsou rozvojová pomoc a odpouštění zahraničních dluhů nejchudším zemím, které by se proto neměly stát ani její obětí. Klíčovým elementem krize je etický deficit. Krize nás učí, že etika neleží ?mimo? ekonomii, ale musí se nalézat ?uvnitř?; učí, že ekonomika bez etiky nebude fungovat, konstatuje Benedikt XVI. v listu britskému premiérovi a apeluje na dodržení závazku mezinárodního společenství odstranit extrémní chudobu do roku 2015.

?Je to rozhodující okamžik pro světovou ekonomiku,? odpovídá Gordon Brown svým listem papeži, a ujišťuje o tom, že ochrana nejchudších je jednou z jeho priorit a informuje o některých konkrétních krocích, jako je diskuze s africkými představiteli. Je podstatné, aby bohaté země dodrželi svůj slib pomoci i v této těžké době.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.