Afričané přijali Benedikta XVI. stejně jako Jana Pavla II.

31.3.2009 

Dvě knihy novináře a profesora z Gregoriánské univerzity, Jean-Baptiste Sourou byly včera představeny ve Vatikánu. První z nich nese název: ?Jan Pavel II.: Bílý a Africký Papež? a druhá ?Církev v Africe ve světle Ducha Assisi.? Knihy reflektují první biskupský synod pro Afriku ve světle toho příštího, který je naplánován na říjen letošního roku. A co pro Církev a Afriku znamená postsynodální exhortace ?Ecclesia in Africa?? Slovo má autor knih, Jean-Baptiste Sourou:

?Univerzální církev odhalila živou Afriku se srdcem plným vitality. Synod v roce 1994 byl důležitý, protože od konce koncilu se očekávalo shromáždění biskupů za účelem diskuze o problémech Afriky. Za nedlouho tu bude další synod, který o nich bude hovořit znovu. Bude se hovořit o spravedlnosti, míru, smíření.?

Jak Afrika vzpomíná na Jana Pavla II.?

?Jan Pavel II. byl a zůstane pro Afričany zásadní postavou. Ve své knize mluvím o závěti Jana Pavla II. pro Afriku. Ve svém poselství ke Světovému dni míru v roce 2005 prohlásil, že Afrika se musí stát protagonistou vlastního sociálního, ekonomického, politického, kulturního a náboženského rozvoje.?

Jak přijali Afričané poselství Benedikta XVI. při jeho nedávné cestě?

?Pro Afričany je Benedikt XVI. Petrův nástupce. Tak jak přijali Jana Pavla II. tak přijali i Benedikta XVI. Přijali ho jako osobu, která zajišťuje jednotu, jako otce rodiny, který přichází navštívit své děti.?

Jak reagovali Afričané na polemiky západních médií o Aids?

?Já jako Afričan mohu říct jedině, že evropská média ztratila příležitost mlčet. Nemohou stále myslet za Afričany, odpovídat místo nich. Jsme dost dospělí a schopní používat vlastní mozek. Jsme schopni otevřít ústa a říct věci, které dávají smysl. Už toho máme dost a jsme z toho unavení.?

říká novinář a profesor Gregoriánské univerzity Jean-Baptiste Sourou.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.